Search
Close this search box.

Bh. fudbal: gubitak vašeg novca

Višemjesečno istraživanje stanja u bh. fudbalu pokazalo je da su utakmice slabo posjećene, rezultati sumnjivi, a čelnici i lideri u sukobu sa zakonom.

Zbog poreske utaje i zloupotrebe položaja ili ovlaštenja, pred Sudom BiH podignuta je optužnica protiv visokih službenika Nogometnog/Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine (BiH). Savez po osnovu neuplaćenih poreza i doprinosa duguje više od 2,2 miliona KM, a taj manjak će morati nadoknaditi poreski obveznici. No, tu nije kraj: timovi igraju loše, pobjede i porazi su režirani, a posjećenost utakmica slaba.

Novinari Centra za istraživačko novinarstvo (CIN) iz Sarajeva proveli su nekoliko mjeseci istražujući šta se dešava u i oko bh. fudbala. Osim finansijskog nereda unutar Saveza, novinari su, uvidom u sudske spise, otkrili da su protiv nekih od članova Izvršnog odbora Saveza podignute optužnice, vođeni sudski postupci, a jedan je i osuđen na kaznu zatvora zbog razbojništva. Svi su oni zadržali svoje pozicije.

Novinari su razgovarali sa bivšim i sadašnjim trenerima premijerligaških klubova. Rečeno mi je da u Savezu prevladava atmosfera ‘divljeg zapada’, i da se kritičari Saveza ili stanja bh. fudbala suočavaju sa pritiscima, pa čak i prijetnjama smrću.

Rezultati premijerligaških utakmica su toliko predvidljivi da su gledaoci prestali odlaziti na utakmice. Treneri, sa druge strane, otvoreno pričaju o namještanju utakmica. Najmanje jedan bivši sudija je priznao da se na njega i kolege vrši pritisak kako bi presudili u korist timova koji igraju na domaćem terenu. Čak i vlasnici kladionica ne kriju da se pokušavaju zaštititi od lako predvidljivih rezultata.

Treneri, kritičari, uključujući i igrače koji igraju u inostranim klubovima, kažu da većina perspektivnih igrača vidi svoju budućnost izvan BiH.

Loši rezultati i slab rejting nacionalne lige toliko su razljutili navijače da stadione koriste kao binu za proteste protiv Saveza.

Oni koji se usude javno progovoriti o problemima suočavaju se sa fizičkim prijetnjama, pa čak i anonimnim prijetnjama smrću.

Navijačima preostaje da navijaju za timove koji se možda svojski trude da pobijede – a možda i izgube, ako je njihov tim prodao utakmicu.

Priče u nastavku dio su regionalnog istraživanja o stanju u jednom od najpopularnijih timskih sportova na svijetu. Zajedno sa novinarima CIN-a na projektu su radile i kolege iz Rumunije, Bugarske, Ukrajine, Srbije i Makedonije. Svi oni čine konzorcij novinara okupljenih oko Projekta izvještavanja o organizovanom kriminalu i korupciji (OCCRP).

Novinari OCCRP-a razotkrili su prljavu i smrtonosnu stranu fudbala, od međunarodnog lanca menadžera koji su ‘uzimali kajmak’ od transfera nekih od najtalentovanijih igrača na sviju, do pranja novca kako bi izbjegli plaćanje poreza i naknada. Pisali su o ubistvu u prostorijama jednog ukrajinskog kluba i uticaju organizovanog kriminala. Razgovarali su sa pokajnikom, ‘štimerom’ iz Makedonije koji opisuje kako je započeo karijeru kao igrač, a nastavio kao posrednik u namještanju rezultata.

Ove tekstove možete pročitati na web stranici OCCRP-a: http://www.reportingproject.net.

Podrška čitalaca pomaže CIN-u da razotkrije korupciju i organizirani kriminal.
Donacijom ćete podržati istraživačko novinarstvo kao javno dobro.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print

POVEZANE PRIČE

SUISSE SECRETS

#istražioCIN

Anonimna prijava

Svojim anonimnim prijavama doprinosite integritetu naše zajednice. Molimo vas da iskoristite ovu formu kako biste sigurno prijavili bilo kakvu sumnju u korupciju ili nezakonitu aktivnost koju primijetite. Vaša hrabrost ključna je za očuvanje naših vrijednosti i promicanje transparentnosti.