Bh. klubovi ne gube na domaćem terenu

U Premijer ligi BiH igranje na domaćem terenu daje značajnu prednost. Čak i najgori klubovi rijetko gube kod kuće, za razliku od onih koji se natječu u drugim europskim ligama.
Čak i kad je situacija na terenu mirna, gostujući igrači i navijači konstantno su izloženi uvredama, ali i kamenicama, upaljačima i drugim predmetima, kojima ih fanovi domaće ekipe gađaju. (Foto: CIN)

Klubovi iz Premijer lige Bosne i Hercegovine (BiH) češće pobjeđuju kod kuće i gube u gostima nego klubovi u drugim europskim ligama, uključujući one iz Hrvatske i Srbije. No razlog tome nije samo talent ili pak prednost domaćeg terena.

Ivo Ištuk, trener sa višegodišnjim iskustvom kaže: ‘Kod nas se uz domaći teren nakaleme još mnoge stvari koje su prednost, pa to onda bude drastično. Posebno u proljetnom dijelu prvenstva dolazi do domaćinskog suđenja, gdje domaćini na sve načine pokušavaju osigurati pobjedu. To je kod nas postalo normalno i to nije dobro.’

U sezoni 2007/08, bh. klubovi su imali 25 gostujućih pobjeda (10,41 posto) i 24 remija (10 posto) na 240 utakmica. To znači da je gotovo 80 posto rezultata bilo u korist domaćih timova.

Ishodi su bili slični i u prethodne dvije sezone. Gostujući klubovi pobijedili su 24 puta u sezoni 2006/07, odnosno 32 puta u sezoni 2005/06.

U drugim ligama klubovi na gostujućim terenima postižu bolje rezultate. Na 380 utakmica koliko je odigrano u engleskoj i španskoj ligi u sezoni 2007/08 gostujući klubovi su ostvarili 104 (27,37 posto), odnosno 111 (29,21 posto) pobjeda. U njemačkoj Bundesligi gosti su slavili 83 puta na 306 utakmica (27,12 posto).

Ne samo da je bh. liga znatno lošija od najjačih evropskih liga, već po broju gostujućih pobjeda zaostaje i za susjednim ligama Hrvatske i Srbije. U Hrvatskoj su gostujući timovi na 198 utakmica ostvarili 39 pobjeda (19,69 posto), dok su u Srbiji na istom broju utakmica gosti slavili 57 puta (28,78 posto).

Pritisak navijača otežava posao sudijama i gostujućim timovima. Navijači gostujuće igrače najčešće ometaju bakljadama i bacanjem predmeta na njih. (Foto: CIN)

Čak su i klubovi iz prve lige Azerbejdžana – koja je jedina plasirana lošije od BiH i nalazi se na 100. mjestu na tabeli Međunarodne federacije za fudbalsku historiji i statistiku (IFFHS) – ostvarili više pobjeda u gostima – 57 na 182 utakmice (31,32 posto).

Koliko su bitni ovi pokazatelji najbolje govori primjer njemačke Bundeslige. Duisburg, najlošiji tim u prošloj sezoni u gostima je ostvario pet pobjeda. U poređenju sa BiH, to iznosi petinu ukupnih ostvarenih gostujućih pobjeda. Istovremeno, Modriči su za titulu prvaka BiH u prošloj sezoni trebale svega četiri gostujuće pobjede i jedan neriješen rezultat. Kod kuće, Modriča je imala čak 14 pobjeda i samo jedan poraz.

Podrška čitalaca pomaže CIN-u da razotkrije korupciju i organizirani kriminal.
Donacijom ćete podržati istraživačko novinarstvo kao javno dobro.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print

POVEZANE PRIČE

SUISSE SECRETS

#istražioCIN