Bičakčić i Čović oslobođeni optužbi

Tužilaštvo nije dokazalo da su bivši čelnici Vlade FBiH zloupotrijebili položaj.

U presudi Suda BiH, koju je u četvrtak pročitao predsjedavajući Sudskog vijeća Esad Fejzagić, navedeno je da Tužiteljstvo BiH nije dokazalo da su bivši premijer Bičakčić i dopremijer i ministar finansija Čović zloupotrijebili položaj i prekršili zakon.

Državno Tužiteljstvo im je stavilo na teret da su bez odluke Vlade, početkom 1999. godine, u dva navrata iz federalnog budžeta, sa stavke tekućih rezervi, odobrili isplatu ukupno 7,8 milijuna KM za rješavanje stambenog pitanja zaposlenih u organima zakonodavne, izvršne i sudske vlasti.

Sudija Fejzagić je rekao da je Sud potvrdio postojanje odluke o isplati novca, ali da nije dokazano da je na osnovu te odluke novac prebačen sa računa Ministarstva financija FBiH na račun Službe za zajedničke poslove FBiH, odakle je dalje proslijeđen za kupovinu stanova.

Sud je ocijenio da Tužiteljstvo također nije dokazalo da je riječ o isplati 7,8 milijuna maraka sa stavki tekuće rezerve, jer je određena suma isplaćena sa stavke za kapitalne izdatke. Sudija je objasnio da premijer i dopremijer imaju pravo samostalno trošiti novac iz tekućih rezervi bez odluke Vlade.

Sud je ocijenio da nije dokazana uzročno-posljedična veza sa isplatom novca jer Tužiteljstvo BiH nije navelo u kakvoj su vezi Vlada FBiH i oni kojima su stanovi kupljeni.

Također, ostao je neutvrđen identitet određenih osoba koje su stan dobile iako je Tužiteljstvo navelo njihovu adresu. Sudija Fejzagić je rekao da je to po njemu nelogično.

S obzirom da je riječ o prvostepenoj presudi, nezadovoljne stranke u postupku mogu uložiti žalbu u roku od 15 dana od dana prijema presude koja će im biti uručena u narednih mjesec dana. Tužilaštvo BH je istio dan najavilo žalbu.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print

POVEZANE OBJAVE

Mandat nerada skupo koštao građane

Za plaće i naknade 80 funkcionera Parlamentarne skupštine BiH, Vijeća ministara i Predsjedništva BiH od početka mandata isplaćeno je skoro 16 miliona maraka državnog novca.

Čovićev punac zarađivao kao rudar, poklanjao kao kralj

Penzionisani rudar Blago Prskalo poklanjao je vrijedne nekretnine u Mostaru, Zagrebu i Makarskoj kćerkama Mirjani Perić i Bernadici Čović. Tako su supružnici Čović sticali imovinu nakon pokretanja istraga i sudskih sporova protiv predsjednika HDZBiH.

Nikola Špirić jedno priča, drugo radi

Šesterica državnih parlamentaraca koja su stekla pravo na visoke otpremnine imala su priliku da tokom mandata promijene zakon koji im to omogućuje. Protiv su glasali Nikola Špirić, Lazar Prodanović i Dragan Čović.

Otpremnine za zaposlene penzionere

Šesterica državnih parlamentaraca stekli su pravo na naknadu koja se isplaćuje pri odlasku u penziju, međutim nastavit će raditi i primati plaću, a propisi im omogućavaju da uz to primaju i penziju.

SUISSE SECRETS

#istrazioCIN