Search
Close this search box.

Bičakčić i Čović oslobođeni optužbi

Tužilaštvo nije dokazalo da su bivši čelnici Vlade FBiH zloupotrijebili položaj.

U presudi Suda BiH, koju je u četvrtak pročitao predsjedavajući Sudskog vijeća Esad Fejzagić, navedeno je da Tužiteljstvo BiH nije dokazalo da su bivši premijer Bičakčić i dopremijer i ministar finansija Čović zloupotrijebili položaj i prekršili zakon.

Državno Tužiteljstvo im je stavilo na teret da su bez odluke Vlade, početkom 1999. godine, u dva navrata iz federalnog budžeta, sa stavke tekućih rezervi, odobrili isplatu ukupno 7,8 milijuna KM za rješavanje stambenog pitanja zaposlenih u organima zakonodavne, izvršne i sudske vlasti.

Sudija Fejzagić je rekao da je Sud potvrdio postojanje odluke o isplati novca, ali da nije dokazano da je na osnovu te odluke novac prebačen sa računa Ministarstva financija FBiH na račun Službe za zajedničke poslove FBiH, odakle je dalje proslijeđen za kupovinu stanova.

Sud je ocijenio da Tužiteljstvo također nije dokazalo da je riječ o isplati 7,8 milijuna maraka sa stavki tekuće rezerve, jer je određena suma isplaćena sa stavke za kapitalne izdatke. Sudija je objasnio da premijer i dopremijer imaju pravo samostalno trošiti novac iz tekućih rezervi bez odluke Vlade.

Sud je ocijenio da nije dokazana uzročno-posljedična veza sa isplatom novca jer Tužiteljstvo BiH nije navelo u kakvoj su vezi Vlada FBiH i oni kojima su stanovi kupljeni.

Također, ostao je neutvrđen identitet određenih osoba koje su stan dobile iako je Tužiteljstvo navelo njihovu adresu. Sudija Fejzagić je rekao da je to po njemu nelogično.

S obzirom da je riječ o prvostepenoj presudi, nezadovoljne stranke u postupku mogu uložiti žalbu u roku od 15 dana od dana prijema presude koja će im biti uručena u narednih mjesec dana. Tužilaštvo BH je istio dan najavilo žalbu.

Podrška čitalaca pomaže CIN-u da razotkrije korupciju i organizirani kriminal.
Donacijom ćete podržati istraživačko novinarstvo kao javno dobro.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print

POVEZANE VIJESTI

SUISSE SECRETS

#istražioCIN