BiH šesta zemlja po smrtnosti zbog zagađenog zraka

Bosna i Hercegovina se nalazi na šestom mjestu po broju umrlih od posljedica izazvanih zagađenim zrakom.

Bosna i Hercegovina (BiH) se nalazi na šestom mjestu po broju umrlih od posljedica izazvanih zagađenim zrakom, navedeno je u izvještaju Svjetske zdravstvene organizacije.

Ostale zemlje koje se nalaze na vrhu liste imaju veoma razvijenu tešku industriju, dok Bosni i Hercegovini pored ostataka industrije, nekoliko termoelektrana i željezare u Zenici glavni problem predstavlja potpuna neuređenost i nebriga institucija o okolišu, navedeno je u saopćenju Udruženja građana „Eko akcija“.

Centar za istraživačko novinarstvo je u 2014. i 2015. godini objavio više priča o prekomjernom zagađenju u BiH. Priča “Dozvola za prljav zrak” govori o tome kako nadležne institucije svojim ustupcima dozvoljavaju Tuzlanskoj termoelektrani da prekomjerno zagađuje zrak, zemlju i vodu.

Dozvola za prljavi zrak
Tuzlaci najčešće obolijevaju i umiru od bolesti uzrokovanih štetnim česticama koje izlaze iz gigantskih dimnjaka na ulazu u ovaj grad.

U 2015. godini objavili smo priču “Život na otrovnoj zemlji” u kojoj smo dokazali da pomenuta termoelektrana u obližnjim naseljima odlaže šljaku, otpad koji sadrži teške metale i koji postepeno truje lokalne stanovnike i poljoprivredna dobra.

Život na otrovnoj zemlji
Tuzlanska termoelektrana u obližnjim naseljima odlaže šljaku, otpad koji sadrži teške metale i polako truje sve oko sebe.

Objavili smo i film “Struja po cijenu života” koji govori o životu bosanskohercegovačkih građana koji su direktno suočeni sa posljedicama zagađenog zraka. Pokazali smo da građani Tuzle koji žive u neposrednoj blizini Termoelektrane najčešće oboljevaju i umiru od bolesti koje, prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, prouzrokuje zagađen zrak.

Pogledajte dokumentarni film "Struja po cijenu života"
Zahvaljujući ustupcima nadležnih institucija, tuzlanska termoelektrana godinama prekomjerno zagađuje zrak, zemlju i vodu.

Podrška čitalaca pomaže CIN-u da razotkrije korupciju i organizirani kriminal.
Donacijom ćete podržati istraživačko novinarstvo kao javno dobro.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print

RELATED STORIES

SUISSE SECRETS

#investigatedbyCIN