BiH tone na ljestvici Indeksa percepcije korupcije

Bosna i Hercegovina (BiH) je najkorumpiranija zemlje regiona navodi se u studiji organizacije Transparency International (TI), koja je u utorak u Sarajevu predstavila Indeks percepcije korupcije za 2008. Godinu. Organizacija TI svake godine sprovodi istraživanje o korupciji kojim je ove godine obuhvaćeno 180 zemalja.

BiH je ove godine dobila ocjenu 3,2 od 10, te dijeli 92. mjesto sa Alžirom, Lesotom i Šri Lankom. Od nje je bolja Albanija, koja se nalazi na 85. mjestu. Prošle godine BiH je sa ocjenom 3,3 završila na 84. mjestu, ispred Albanije.

Uspon Makedonije, Crne Gore i Albanije

Makedonija i Crna Gora, koje su na prošlogodišnjem bodovanju bile izjednačene sa BiH, ove godine su je ostavile iza sebe. Crna Gora se nalazi na 85., a Makedonija na 72. mjestu.

TI je jedina međunarodna organizacija koja provodi ovu vrstu istraživanja na svjetskoj razini. Njena skala – skraćeno CPI – mjeri percipirani nivo korupcije u javnom sektoru. Radi se o složenom indeksu koji koristi rezultate studija i istraživanja različitih stručnjaka i institucija.

Danska, Švedska i Novi Zeland dijele prva tri mjesta sa ocjenom 9,3. No, Danska i Novi Zeland su u blagom padu, jer su prošle godine imale ocjenu 9,4.

Od ostalih zemalja u regionu Hrvatska se našla na 64. mjestu sa ocjenom 4,4, Makedonija na 72. Mjestu sa ocjenom 3,6, a Srbija, Crna Gora i Albanija dijele 85., 86. i 87. mjesto sa ocjenom 3,4.

Loša predizborna uvertira

Organizacije TI je predstavila i rezultate Istraživanja percepcije korupcije građana BiH pred lokalne izbore zakazane za 5. oktobar. Prema rezultatima istraživanja 70 posto ispitanika smatra da su političke partije najkorumpiranije organizacije, a njih 40 posto izjavilo je da političke partije ne pokazuju želju da smanje korupciju. Zaključak izvještaja je da veliki broj građana zbog ovakve situacije neće izaći na glasanje.

U izvještaju o financiranju političkih stranaka u BiH TI navodi da je država, umjesto da rješava pravne probleme, potrošila više od 25 miliona KM na finansiranje političkih partija koje učestvuju na predstojećim lokalnim izborima u BiH, a koje su često prepreka njihovom rješavanju. U izvještaju TI se zaključuje kako ovakva situacija podriva demokratske procese i doprinosi povećanju korupcije.

————–

Dana je lista zemalja iz šire regije, njihove ocjene i rang koji zauzimaju na ljestvici Indeksa percepcije korupcije TI-a. Od 180 zemalja, mnoge dijele isto mjesto. Više informacija možete pronaći na web stranici TI www.transparency.org.

Podrška čitalaca pomaže CIN-u da razotkrije korupciju i organizirani kriminal.
Donacijom ćete podržati istraživačko novinarstvo kao javno dobro.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print

RELATED STORIES

SUISSE SECRETS

#investigatedbyCIN