Bivši policijski funkcioneri negirali krivicu u vezi sa kriminalom

Ramo Brkić, bivši komesar policije Unsko-sanskog kantona (USK), danas je pred Sudom Bosne i Hercegovine izjavio da nije kriv u optužbi za zloupotrebu položaja, organizovani kriminal, trgovinu drogom, primanje dara i ostala krivična djela za koja je optužen početkom ove godine.

Krivicu je pred Sudom negiralo još 16 optuženih iz slučaju koji se vodi protiv bivših funkcionera policije i predstavnika civilnih vlasti USK. Preostalih 6 optuženika prethodno je sa Tužilaštvom BiH sklopilo sporazum o priznanju krivice i danas se nisu pojavili na ovom ročištu.

O sporazumu sa optuženima Sud BiH će odlučivati na posebnom ročištu.

Sud je krajem januara potvrdio optužnicu protiv Brkića i još 22 osobe iz Unsko-sanskog kantona. Oni su osumnjičeni za organizovani kriminal, proizvodnju i stavljanje u promet opojnih droga, zloupotrebu položaja i ovlaštenja, protuzakonito posredovanje, ovjeru neistinitog sadržaja, primanje dara i drugih oblika koristi te krivotvorenje isprava.

Agencija za istrage i zaštitu (SIPA) je u decembru 2010. godine po nalogu Tužilaštva BiH uhapsila Brkića i šefa njegovog kabineta Asmira Mašića, načelnike Policijske uprave Bihać Emira Selimovića i Mehmeda Libića te šefa Saobraćajne policije MUP-a USK Ibrahima Hodžića. U istoj akciji uhapšeni su i član Nadzornog odbora za izbor i reviziju policijskog komesara USK-a Esad Begić, tehnička sekretarica ovog odbora Sanela Abdulahović i direktor Zavoda za zapošljavanje Bihaća Mesud Mešić.

Prema navodima Tužilaštva, Brkić je kao organizator ove grupe iskoristio svoj položaj. Da bi dobio podršku za izbor na funkciju komesara u novom mandatu, on je zapošljavao srodnike, prijatelje i poznanike članova Komisije za izbor policijskih službenika.

Policijski funkcioneri i članovi civilnih institucija su optuženi za zloupotrebu položaja ili ovlast. Osim toga, Selimović i Hodžić su optuženi i za primanje dara i drugih oblika koristi, a Mešić za krivotvorenje službenih isprava.

Optužnicom se Brkić tereti i za rukovođenje grupom koja se bavila proizvodnjom i trgovinom droge.

On je, navodno, stupio u kontakt sa Senadom Šabićem, Osmanom Vikićem, Satkom Kekićem, Enverom Okanovićem, Mustafom i Huseinom Kasumovićem, za koje je znao da se bave švercom droge na području USK-a. Oni su, također, optuženi i za neovlaštenu proizvodnju i prodaju narkotika.

U optužnici se navodi da je Brkić koordinirao proizvodnjom, a kasnije i prodajom marihuane. On je omogućio neometanu proizvodnju marihuane u tri hale,- dvije su u Bihaću a jedna u Velikoj Kladuši. Vlasnici hala su Okanović i Kasumovići.

Podrška čitalaca pomaže CIN-u da razotkrije korupciju i organizirani kriminal.
Donacijom ćete podržati istraživačko novinarstvo kao javno dobro.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print

RELATED STORIES

SUISSE SECRETS

#investigatedbyCIN