Search
Close this search box.

Bivši sarajevski načelnik Ibrahim Hadžibajrić optužen za tešku korupciju

Ibrahim Hadžibajrić, bivši načelnik Općine Stari Grad, optužen je da je sa prijateljima i srodnicima formirao kriminalnu grupu koja je, uz ostalo, zloupotrijebila općinske parkinge i druge javne prostore za sticanje lične koristi, o čemu je CIN ranije pisao.
Ibrahim Hadžibajrić (Foto: Dženat Dreković / CIN)

Tužilaštvo Kantona Sarajevo (KS) danas je podiglo optužnicu protiv: Ibrahima Hadžibajrića, bivšeg načelnika Općine Stari Grad, njegovog sina Seida Hadžibajrića, Elmedina Karišika, vlasnika preduzeća „Plaza Group“, Alme Destanović, bivše sekretarke Uprave Općine, te načelnikovog rođaka Fahrudina Novalije.

Oni su optuženi da su kao organizovana kriminalna grupa počinili najteža koruptivna djela: zloupotrebu položaja ili ovlaštenja, davanje i primanje mita i drugih oblika koristi, pranje novca, krivotvorenje isprava, sprečavanje dokazivanja i davanje lažnog iskaza. Također, Hadžibajrić je optužen i za davanje lažnih podataka o imovini i prihodima Uredu za borbu protiv korupcije KS, kao i za izborne prevare.

Bivšeg načelnika i njegovog porodičnog prijatelja Karišika Tužilaštvo tereti da su organizovali kriminalnu grupu koja je od 2019. do 2023. godine koristila javne parkinge za izdavanje te pojedine općinske prostore za oglašavanje na osnovu čega su sticali ličnu korist.

Hadžibajrić i njegova najbliža saradnica Destanović su prekoračenjem svojih službenih ovlaštenja zaobilazili Općinsko vijeće Stari Grad i donosili odluke o izdavanju javnih parkinga i prostora za oglašavanje firmama „Parking tim“, „EuroPark“, „Šemrani“ i „Plaza Group“.

Karišik je lično ili preko prijetelja kontrolisao ove firme. Poslove je vodio sa Seidom Hadžibajrićem, a zarađeni novac su dijelili pri čemu je Karišik zadržavao dvadeset posto dobiti dok je ostatak pripadao Hadžibajrićima.

Centar za istraživačko novinarstvo (CIN) je ranije pisao kako je Karišik zarađeni novac Hadžibajrića čuvao i povremeno ga trošio u različitim građevinskim projektima te za kupovinu automobila koje su koristili Hadžibajrići. Tako je na ime jedne od fimi kupio zgradu u Goruši u blizini Parka „Hastahana“ u centru Sarajeva i krenuo u njenu rekonstrukciju.

Nazovi Bega radi parkinga
Bivši načelnik najstarije sarajevske općine Ibrahim Hadžibajrić je više javnih parkinga u turističkom središtu grada dodijelio prijateljima, sklapajući s nekima od njih dogovore koji bi omogućili njegovom sinu da postane milioner.

U jednom od presretnutih razgovora putem Sky aplikacije Karišik je obavijestio Hadžibajrića mlađeg da je ovaj objekat namijenjen “Begu za penzije”. Beg je jedan od načelnikovih nadimaka, korišten i u razgovorima preko ove aplikacije.

Zauzvrat Ibrahim Hadžibajrić je izdavao niz nezakonitih odluka u Karišikovu i korist firme „Plaza Group“ u vidu davanja prostora za reklamne panoe, odobrenja za gradnju, urbanističke saglasnosti i niza drugih odluka iz domena rješavanja općinskog načelnika, navedeno je u saopćenju Tužilaštva.

Također, Hadžibajrić se tereti da nije prijavio nekoliko stotina hiljada KM koje su imali on i članovi njegove porodice na tekućim, deviznim i oročenim računima u komercijalnim bh. bankama. Ovo je prva optužnica u Kantonu Sarajevo nakon uvođenja ovog krivičnog djela u krivično zakonodavstvo i osnivanja Ureda za borbu protiv korupcije KS.

U dijelu istrage koja se odnosila na izborne prevare Hadžibajrić se tereti da je prilikom prijave svoje tadašnje političke stranke Nezavisne bosanskohercegovačke liste priložio krivotvorene podatke u obrascima Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine (CIKBiH). U njima je zloupotrijebljeno na hiljade ličnih podataka građana BiH koji su, navodno, potpisali obrasce podrške njegovoj političkoj stranci za učešće na Općim izborima 2018.

Također, Hadžibajrić i Destanović se terete i za nezakonito izdavanje odobrenja za gradnju pravnom licu „Amko komerc“ u ulici Dženetića čikma koja se nalazi u starom dijelu Sarajeva. Fahrudin Novalija se tereti da je dao mito Hadžibajriću za nezakonitu kupovinu zemljišta od Općine Stari Grad, a taj novac je Seid Hadžibajrić oprao u ime oca. Zauzvrat, Hadžibajrić je od Novalije kupio apartman u Krvavici kod Makarske.

Tajna imovine sarajevskog načelnika Ibrahima Hadžibajrića
Nekadašnji prvi čovjek sarajevske Općine Stari Grad počeo je ulagati u nekretnine u BiH i Hrvatskoj nakon što je dodijelio javne parkinge prijatelju Elmedinu Karišiku. Prepiske na Sky aplikaciji otkrivaju da je Karišik čuvao Hadžibajrićeve nekretnine, njegov novac i skupocjene automobile.

Tužilaštvo je predložilo da se od optuženih oduzme imovinska korist od 1,63 miliona KM koju čine gotov novac i nekretnine. Također, Tužilaštvo traži oduzimanje 963.190 KM u gotovini, oročenom novcu i udjelima u investicijskim fondovima.

Podrška čitalaca pomaže CIN-u da razotkrije korupciju i organizirani kriminal.
Donacijom ćete podržati istraživačko novinarstvo kao javno dobro.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print

POVEZANE VIJESTI

SUISSE SECRETS

#istražioCIN

Anonimna prijava

Svojim anonimnim prijavama doprinosite integritetu naše zajednice. Molimo vas da iskoristite ovu formu kako biste sigurno prijavili bilo kakvu sumnju u korupciju ili nezakonitu aktivnost koju primijetite. Vaša hrabrost ključna je za očuvanje naših vrijednosti i promicanje transparentnosti.