Search
Close this search box.

Blokirana imovina pripradnika Elezove grupe

Vasi Ljubibratiću privremeno je zabranjeno raspolaganje imovinom za koju se sumnja da je stečena trgovinom droge.

Posebno odjeljenje za organizovani i najteže oblike privrednog kriminaliteta Okružnog suda u Banjoj Luci privremeno je zabranilo Vasi Ljubibratiću, članu organizovane kriminalne grupe, raspolaganje sa 30 posto akcija u preduzeću Trebinjeprevoz, u sklopu kojeg posluju ljetnja bašta i Diskoteka Sky. Riječ je o imovini vrijednoj nekoliko stotina hiljada maraka.

Odluka je donesena po zahtjevu Tužilaštva za organizovani kriminal Srbije. Zabrana će trajati sve dok Viši sud u Beogradu ne donese odluku o trajnom oduzimanju.

U septembru 2009. godine Ljubibratić je uhapšen sa još 21 članom takozvane Elezove grupe – zbog trgovine drogom, iznuda i drugih krivična djela na teritoriji Srbije i Bosne i Hercegovine. Krajem novembra 2010. godine Viši sud u Beogradu ga je nepravosnažno osudio na 5 godina i mjesec dana zatvora zbog neovlaštene trgovine drogom.

Centar za istraživačko novinarstvo (CIN) iz Sarajeva je početkom maja ove godine pisao o primjeni Zakona o oduzimanju nelegalno stečene imovine u Republici Srpskoj (RS). Odjeljenje za finansijske istrage Ministarstva unutrašnjih poslova RS-a, formirano prije godinu dana, do danas je radilo na nekoliko istraga koje su rezultirale privremenom zabranom raspolaganja imovinom u vrijednosti od oko 23 miliona KM.

Podrška čitalaca pomaže CIN-u da razotkrije korupciju i organizirani kriminal.
Donacijom ćete podržati istraživačko novinarstvo kao javno dobro.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print

POVEZANE VIJESTI

SUISSE SECRETS

#istražioCIN

Anonimna prijava

Svojim anonimnim prijavama doprinosite integritetu naše zajednice. Molimo vas da iskoristite ovu formu kako biste sigurno prijavili bilo kakvu sumnju u korupciju ili nezakonitu aktivnost koju primijetite. Vaša hrabrost ključna je za očuvanje naših vrijednosti i promicanje transparentnosti.