Search
Close this search box.

Braća Dacić uvozila skupocjene automobile u BiH

Zbog kršenja uvjeta, Tužilaštvo BiH je zatražilo od Državnog suda da preispita odluku o ukidanju pritvora Hamdiji Daciću, Harisu Zorniću i Aciku Canu. Na današnjem ročištu svjedoci odbrane Samir Ajanović i Fahrudin Selimović govorili su o skupocjenim automobilima koje su optuženi uvozili u BiH.

Dijana Kajmaković, tužiteljica Tužilaštva Bosne i Hercegovine (BiH), danas je na Sudu BiH optužila advokata Vladu Adamovića da je izvršio pritisak na Peru Perića, vlasnika jedne sarajevske firme, kako bi zaposlio njegovog klijenta Harisa Zornića, čiji boravak izvan zatvorske ćelije zavisi od njegovog zaposlenja.

Adamović je kazao da je ova tvrdnja tužiteljice sramotna, da će tražiti njeno izuzeće u daljem postupku i da će protiv nje podnijeti krivičnu prijavu.

Naime, Sud BiH je optuženima – Harisu Zorniću (koji se do 2001. godine zvao Ljutvija Dacić), njegovom bratu Hamdiji Daciću i Turčinu Aciku Canu – zamijenio pritvor za ograničeno kretanje po Kantonu Sarajevo, uz uvjet da se optuženi zaposle, kazao je novinarima Centra za istraživačko novinarstvo (CIN) advokat Adamović.

Međutim, Kajmaković je priložila Sudu zahtjev za preispitivanje ove odluke, jer su njeni uvjeti prekršeni pomenutim pritiscima. Ona je dodala da u ugovoru o zaposlenju Cana stoji da je on sklopljen u Kiseljaku, koji se nalazi u Srednjobosanskom kantonu, čime su također prekršeni uvjeti puštanja iz pritvora.

Trojicu optuženih Tužilaštvo BiH tereti za organizovani kriminal, trgovinu drogom, pranje novca i neovlašteno držanje oružja.

Na oficijelnoj stranici Suda BiH nema podataka o njihovom puštanju iz pritvora. Postoji samo saopštenje od 27. decembra 2011. godine da se Hamdjii Daciću, uz jemstvo od 461.138 KM, ukida pritvor te odluka od 11. novembra iste godine o ukidanju pritvora i prihvatanju jemstva za Dacića i Zornića – 142.000 KM, odnosno 595.072 KM.

Sva jemstva su vrijednost hipoteke na nekretninama, ali na Sudu BiH nisu mogli kazati o kojim se nekretninama radi. Poznato je da braća Dacić imaju ugostiteljski objekat Piccolo na Grbavici i Hotel Exclusive koji je, po procjeni sudskog vještaka, vrijedan 5,9 miliona KM.

Na današnjem ročištu u korist odbrane svjedočili su Samir Ajanović, prijatelj braće Dacić, i Fahrudin Selimović, bivši kuhar u Hotelu Exclusive. Obojica su kazali da su Dacići uvozili u BiH skupocjene automobile i davali ih na korištenje zaposlenicima.

Ajanović je izjavio da mu je Haris Zornić 1999. godine uz doplatu dao automobil Mercedes Coupe u zamjenu za Passat karavan, te da je Zornić uvozio u BiH automobile marke Hammer, Audi 6, Audi 8 i druga vozila, vrijednosti od 70.000 KM do 150.000 KM.

Još je dodao da su braća Dacić htjela da otvore benzinsku pumpu, ali im je on predložio da otvore hotel i pomogao da dobiju urbanističku dozvolu za gradnju.

Svjedok Selimović je kazao da je Zornića i Dacića upoznao u Njemačkoj u restoranu Essen, u kojem je radio, a gdje su oni i radnici njihovih građevinskih firmi MORHS i KARAJIĆ-DACIĆ dolazili na ručak.

Kako kaže, po povratku u BiH Zornić ga je zvao da radi kao kuhar u njegovom hotelu, na što je on i pristao. Tada mu je Zornić dao i jedan automobil koji je Selimović koristio četiri godine. Dodao je da je i drugim zaposlenicima hotela davao automobile na korištenje.

Oba svjedoka su izjavila da su braća bila galantna te da su častili i pomagali svima oko sebe.

Odbrana je ovim svjedočenjem htjela dokazati da su optužena braća zarađivala milione te da nisu, kao što to tužilaštvo navodi, otvorili Hotel Excuslive novcem od prodaje droge.

Tužilaštvo BiH tereti Dacića, Zornića i Cana da su oprali između pet i šest miliona KM te da su, potom, Zornić i Can krajem januara 2002. godine osnovali preduzeće Majorka kako bi legalizovali nezakonito stečenu imovinu.

Oni su preko ove firme nekoliko puta podnijeli zahtjev BOR banci u Sarajevu za dodjelu kredita, u ukupnom iznosu od preko milion KM, sa ciljem da se prikriju stvarni izvori finansiranja izgradnje Hotela Exclusive u Rajlovcu. Optužnica je podignuta 16. novembra 2009. godine a suđenje im je počelo 21. januara 2010. godine.

CIN je prije dvije godine objavio priču o Dacićima i njihovom partneru iz Turske koji su u sarajevskom prigradskom naselju Rajlovac sagradili Hotel Exclusive. Sumnja se da je hotel finansiran novcem od prodaje droge.

U nastavku suđenja Dacićima i Canu, 10. aprila, advokat Adamović će ispitati svjedoke Ismeta Brulića, Nedžada Hodžića i Ismeta Bekrića.

Podrška čitalaca pomaže CIN-u da razotkrije korupciju i organizirani kriminal.
Donacijom ćete podržati istraživačko novinarstvo kao javno dobro.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print

POVEZANE VIJESTI

SUISSE SECRETS

#istražioCIN

Anonimna prijava

Svojim anonimnim prijavama doprinosite integritetu naše zajednice. Molimo vas da iskoristite ovu formu kako biste sigurno prijavili bilo kakvu sumnju u korupciju ili nezakonitu aktivnost koju primijetite. Vaša hrabrost ključna je za očuvanje naših vrijednosti i promicanje transparentnosti.