Search
Close this search box.

Brčanski zastupnik uhapšen zbog dodjele grantova

Ćazim Dačaj, zastupnik u Skupštini Brčko distrikta, sumnjiči se da je udruženjima građana dodjeljivao grantove nakon čega je zahtijevao da mu polovinu novca vrate.
Ćazim Dačaj

Osnovni sud u Brčko distriktu je odredio jednomjesečni pritvor zastupniku Ćazimu Dačaju. Tužilaštvo Dačaja sumnjiči da je kao zastupnik u Skupštini Brčko distrikta zloupotrijebio položaj prilikom dodjele grantova nevladinim organizacijama u posljednjih pet godina.

„Sumnja se da je ovaj skupštinski zastupnik pojedinim udruženjima građana omogućio da dobiju grantove za rad, pri čemu je polovinu tog novca zahtijevao i primio za sebe pribavivši protivpravnu imovinsku korist u iznosu od najmanje 160.000 KM“, saopšteno je iz Tužilaštva Brčko distrikta.

Dačaju, koji je uhapšen 20. jula ove godine, određen je pritvor zbog opasnosti da bi mogao utjecati na svjedoke.

Njegove zloupotrebe sa dodjelom grantova istraživao je Centar za istraživačko novinarstvo (CIN) prošle godine. Dačaj je kao predstavnik nacionalne manjine u Skupštinu ušao sa 384 glasa, a najmanje stotinu je dobio zahvaljujući grantovima koje je dijelio, ispričao je novinarima CIN-a.

Brčanski grantovi prijateljima i glasačima
Dodjela grantova nevladinim udruženjima postala je unosan biznis za njihove osnivače i lokalne političare u Brčko distriktu. Dok političari na ovaj način kupuju glasove, njihovi prijatelji iz udruženja troše novac bez kontrole.

Novinari su otkrili da skupštinski zastupnici novac grantova koriste kako bi podmirivali svoje prijatelje i stranačke kolege te obezbjeđivali glasove na izborima. Zastupnici su tokom 2018. i 2019. godine bez pravila i kontrole podijelili udruženjima više od devet miliona maraka.

S druge strane, i predstavnici udruženja su se razbacivali novcem građana – trošili su ga na sebe i prijatelje, nabavljali skupocjeni namještaj i opremu, a prilikom pravdanja manipulisali računima. To su mogli činiti jer nijedna institucija u Brčko distriktu nije detaljno kontrolisala njihovo trošenje.

Dačaj je prošle i godinu prije udruženjima podijelio više od 650.000 KM. Polovina tih udruženja osnovana je samo nekoliko mjeseci prije nego što im je dao novac, a o njihovom radu niti se šta zna niti su ih novinari CIN-a našli na prijavljenim adresama.

Tužilaštvo Brčko distrikta istraživalo je dodjelu grantova, a nakon CIN-ove priče počelo je istraživati i zloupotrebe koje su otkrili novinari CIN-a.

Brčansko tužilaštvo istražuje dodjele grantova
Tužilaštvo Brčko distrikta istražuje zloupotrebe pri dodjeli grantova koje su otkrili novinari CIN-a.

Ove godine su zastupnici ostali bez mogućnosti da dijele grantove. Taj novac je preusmjeren za borbu protiv koronavirusa.

Zastupnici ostali bez novca kojim su kupovali glasove
Zastupnici Skupštine Brčko distrikta ostali su bez budžetskog novca kojim su ranije kupovali glasove i finansirali lokalna udruženja. Taj novac je preusmjeren za borbu protiv koronavirusa.

Podrška čitalaca pomaže CIN-u da razotkrije korupciju i organizirani kriminal.
Donacijom ćete podržati istraživačko novinarstvo kao javno dobro.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print

POVEZANE VIJESTI

SUISSE SECRETS

#istražioCIN

Anonimna prijava

Svojim anonimnim prijavama doprinosite integritetu naše zajednice. Molimo vas da iskoristite ovu formu kako biste sigurno prijavili bilo kakvu sumnju u korupciju ili nezakonitu aktivnost koju primijetite. Vaša hrabrost ključna je za očuvanje naših vrijednosti i promicanje transparentnosti.