Search
Close this search box.

CIN dobio 16. presudu protiv institucija

Sud BiH je utvrdio da Tužilaštvo BiH nije postupilo u skladu sa procedurama i naložio da ova institucija opet razmatra zahtjev za pristup informacijama.

Sud Bosne i Hercegovine (BiH) je donio presudu u korist Centra za istraživačko novinarstvo (CIN) u upravnom sporu koji je vođen protiv Tužilaštva BiH.

Sud je utvrdio da je Tužilaštvo „povrijedilo pravila postupka što je utjecalo na zakonitost odluke“ pa je poništio rješenje o odbijanju pristupa informacijama iz marta 2021. godine i vratio predmet na ponovni postupak.

Prema Zakonu o slobodi pristupa informacijama novinari su zahtjevom tražili podatke o optužnicama i istragama protiv grupe ljude, ali je Tužilaštvo takav zahtjev odbilo.

U odbijenici je tvrdilo da je riječ o ličnim podacima, iako slične informacije o podignutim optužnicama već godinama unazad objavljuju na zvaničnoj web stranici institucije.

Pritom, za donošenje odluke Tužilaštvo nije uzelo u obzir faktor javnog interesa, s obzirom da je riječ o pojedincima koji se nalaze na odgovornim funkcijama u društvu.

Stoga je CIN tužio Tužilaštvo BiH jer nije poštovalo zakonsku proceduru prilikom odlučivanja u vezi sa zahtjevom.

Ovo je 16. presuda u korist ove medijske organizacije u borbi za dobijanje informacija od javnog značaja.

Sudovi širom zemlje već deceniju kroz ove presude skreću pažnju institucijama da se u slučajevima odbijanja zahtjeva mora poštovati procedura, provesti test javnog interesa i nedvosmisleno dokazati da se podaci pod njihovom kontrolom ne smiju podijeliti sa javnosti.

Zakon o slobodi pristupa informacijama su u tri slučaja propustile poštovati upravo pravosudne institucije.

Podrška čitalaca pomaže CIN-u da razotkrije korupciju i organizirani kriminal.
Donacijom ćete podržati istraživačko novinarstvo kao javno dobro.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print

POVEZANE VIJESTI

SUISSE SECRETS

#istražioCIN

Anonimna prijava

Svojim anonimnim prijavama doprinosite integritetu naše zajednice. Molimo vas da iskoristite ovu formu kako biste sigurno prijavili bilo kakvu sumnju u korupciju ili nezakonitu aktivnost koju primijetite. Vaša hrabrost ključna je za očuvanje naših vrijednosti i promicanje transparentnosti.