CIN dobitnik ACCOUNT-ove nagrade za istraživačko novinarstvo

Nagrađene su CIN-ove priče o finansiranju boračkih udruženja u BiH.

Centar za istraživačko novinarstvo (CIN) je ovogodišnji dobitnik nagrade za najbolje istraživanje o korupciji u multimedijalnim sadržajima koju dodjeljuje Antikorupcijska mreža u BiH − ACCOUNT.

Nagrađeno je istraživanje o finansiranju boračkih udruženja koje je CIN objavio prošle godine. Novinari su uradili dvije priče i video koji govori o boračkim udruženjima i njihovim uposlenicima koji su zloupotrebljavali budžetski novac namijenjen za rješavanje socijalnih problema boračke populacije.

Uz priče i video novinari CIN-a su napravili i jedinstvenu bazu podataka o finansiranju boračkih udruženja u Bosni i Hercegovini. Baza sadrži podatke o izdvajanju budžetskog novca za ove organizacije od 2012. do 2018. godine sa svih nivoa vlasti. Prema informacijama koje su novinari prikupili, nadležne institucije su za šest godina dale boračkim organizacija 83,2 miliona maraka.

Za najbolji pisani izvještaj o korupciji nagradu je osvojila Svjetlana Šurlan, novinarka banjalučkog portala „Capital“, za seriju tekstova o izgradnji autoputa Banja Luka − Prijedor. Specijalno priznanje za doprinos razvoju istraživačkog novinarstva dodijeljeno je novinaru online magazina „Žurnal“ Avdi Avdiću.

Na natječaj za novinarsku nagradu ACCOUNT-a pristiglo je 27 novinarskih radova. Ovo je sedma godina zaredom u kojoj ACCOUNT nagrađuje novinare za izuzetne napore u otkrivanju korupcije u BiH.

 

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print

POVEZANE OBJAVE

CIN dobio priznanje za slobodu govora

Medijske organizacije i pojedinci, među kojima i Centar za istraživačko novinarstvo, dobili su priznanje od Koalicije za zaštitu zviždača Jugoistočne Europe.

Veća budžetska transparentnost imperativ za sve nivoe vlasti u BiH

Na okruglom stolu koji je organizovao CIN sa partnerskim organizacijama GEA iz Banje Luke i „Futura“ iz Mostara razgovarano je o ulozi organizacija civilnog društva u izradi i izvršenju budžeta u cilju sprečavanja zloupotreba javnog novca i povećanja budžetske transparentnosti.

Osude prijetnji novinarima CIN-a i prijave protiv Zorana Čegara

Brojne domaće i međunarodne organizacije zatražile su reakciju domaćih vlasti radi prijetnji i uvreda koje je Zoran Čegar, jedan od šefova Federalne uprave policije, uputio novinarima CIN-a. Vlasti su pozvane da zaštite novinare od napada. Prijetnje su prijavljene policiji i tužilaštvu.

SUISSE SECRETS

#istrazioCIN