Search
Close this search box.

CIN dobitnik ACCOUNT-ove nagrade za istraživačko novinarstvo

Nagrađene su CIN-ove priče o finansiranju boračkih udruženja u BiH.

Centar za istraživačko novinarstvo (CIN) je ovogodišnji dobitnik nagrade za najbolje istraživanje o korupciji u multimedijalnim sadržajima koju dodjeljuje Antikorupcijska mreža u BiH − ACCOUNT.

Nagrađeno je istraživanje o finansiranju boračkih udruženja koje je CIN objavio prošle godine. Novinari su uradili dvije priče i video koji govori o boračkim udruženjima i njihovim uposlenicima koji su zloupotrebljavali budžetski novac namijenjen za rješavanje socijalnih problema boračke populacije.

Uz priče i video novinari CIN-a su napravili i jedinstvenu bazu podataka o finansiranju boračkih udruženja u Bosni i Hercegovini. Baza sadrži podatke o izdvajanju budžetskog novca za ove organizacije od 2012. do 2018. godine sa svih nivoa vlasti. Prema informacijama koje su novinari prikupili, nadležne institucije su za šest godina dale boračkim organizacija 83,2 miliona maraka.

Za najbolji pisani izvještaj o korupciji nagradu je osvojila Svjetlana Šurlan, novinarka banjalučkog portala „Capital“, za seriju tekstova o izgradnji autoputa Banja Luka − Prijedor. Specijalno priznanje za doprinos razvoju istraživačkog novinarstva dodijeljeno je novinaru online magazina „Žurnal“ Avdi Avdiću.

Na natječaj za novinarsku nagradu ACCOUNT-a pristiglo je 27 novinarskih radova. Ovo je sedma godina zaredom u kojoj ACCOUNT nagrađuje novinare za izuzetne napore u otkrivanju korupcije u BiH.

 

 

Podrška čitalaca pomaže CIN-u da razotkrije korupciju i organizirani kriminal.
Donacijom ćete podržati istraživačko novinarstvo kao javno dobro.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print

POVEZANE VIJESTI

SUISSE SECRETS

#istražioCIN