CIN dobitnik dvije nagrade za istraživačko novinarstvo

Nagrade je dodijelila Antikorupcijska mreža u BIH ACCOUNT, za najbolji pisani izvještaj i najbolji videoprilog o korupciji.

Novinari Centra za istraživačko novinarstvo (CIN) Aladin Abdagić i Mubarek Asani dobitnici su ovogodišnjih nagrada za istraživačko novinarstvo, koje je dodijelila Antikorupcijska mreža u BiH ACCOUNT.

Abdagić je nagradu dobio za najbolji pisani izvještaj o korupciji, i to za priču „Vrijedne nekretnine Farisa Gavrankapetanovića“. Novinar CIN-a je dokazao da bivši direktor Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, Faris Gavrankapetanović nije svojim legalnim prihodima mogao pokriti kupovinu vrijednih nekretnina. Abdagić je otkrio da su Gavrankapetanović i njegova obitelj za deset godina stekli imovinu vrijednu dva miliona maraka.

Nagrada za najbolji videoprilog o korupciji dodijeljena je za dokumentarac „Policajci i(ili) kriminalci“, koji su uradili Abdagić i Asani zajedno. Priča govori o bivšem komesaru Policije Unsko-sanskog kantona (USK) Rami Brkiću, koji je osuđen na 11 godina zatvora. Trenutno na Sudu BiH traje žalbeni postupak u njegovom slučaju.

Direktor ACCOUNT-a Eldin Karić rekao je da je na konkurs stiglo 28 radova, što je manje nego prošle godine. „Nema istraživačkog novinarstva. To je skup posao. Moramo pronaći sredstva i više pažnje usmjeriti na to“, kazao je Karić.

Ocjenjivački žiri od pet članova gledao je originalnost teme, relevantnost i brojnost izvora, kvalitet izvještavanja i uticaj koji je priča imala.

Štefica Galić je uime žirija rekla da ove godine neće biti nagrade za audio izvještaj o korupciji, jer prilog koji je pristigao na konkurs nije zadovoljio kriterije istraživačkog novinarstva.

Ovo je druga godina kako ACCOUNT dodjeljuje nagrade. CIN-ov novinar Aladin Abdagić je i prošle godine dobio nagradu za priču „Milionska imovina bivšeg šefa UIO BiH“, u kojoj je otkrio kako je Kemal Čaušević tokom sedam godina rada kupio devet stanova i poslovnih prostora te 20 dunuma zemljišta. Njegovi tadašnji prihodi nisu bili dovoljni za ove investicije. Čaušević je ove godine uhapšen zbog sumnje u zloupotrebu položaja i trenutno u pritvoru čeka podizanje optužnice.

Uhapšen Kemal Čaušević
Bivši direktor UIO BIH, Kemal Čaušević uhapšen je jutros u policijskoj akciji zajedno sa 53 osobe, među kojima su i djelatnici ove institucije.

Podrška čitalaca pomaže CIN-u da razotkrije korupciju i organizirani kriminal.
Donacijom ćete podržati istraživačko novinarstvo kao javno dobro.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print

RELATED STORIES

SUISSE SECRETS

#investigatedbyCIN