CIN dobitnik međunarodne nagrade za istraživačko novinarstvo

Nagrada dodijeljena za seriju tekstova pod nazivom „Bolest u tanjuru“

Online News Association (ONA) je za najbolju istraživačku priču objavljenu na internetu u 2007. godini u kategoriji malih medijskih kuća proglasila serijal tekstova Centra za istraživačko novinarstvo (CIN) iz Sarajeva o sigurnosti hrane u BiH. Pobjednici su proglašeni na godišnjoj ceremoniji dodjela nagrada koja je održana 19. oktobra u Torontu. Među pobjednicima u drugim kategorijama nalaze se Associated Press i Washington Post. Nagrada za istraživačko novinarstvo u kategoriji velikih medijskih kuća dobio je ABC News.

„Čast nam je da se nalazimo u društvu ovako uglednih kuća i ovo pokazuje da su bosanskohercegovački novinari na vrhu svjetskog istraživačkog novinarstva“, rekla je Svjetlana Ćelić, zamjenik glavnog urednika CIN-a. „Naš cilj je bio jednostavan. Željeli smo otkriti da li je hrana koju jedemo sigurna i sada znamo da nije.“

Tekstovi ukazuju na to da bh. vlasti nisu poduzele adekvatne mjere kako bi zaštitile svoje građane od neispravne hrane. Od objavljivanja ovog serijala, na stotine ljudi je završilo u bolnici zbog zdravstvenih problema izazvanih trovanjem hranom.

ONA je najveće svjetsko udruženje medijskih portala i smješteno je u prostorijama Annenberg fakulteta za novinarstvo pri Univerzitetu Južna Kalifornija u Los Anđelesu. 

CIN-u je za serijal o trgovini strujom, ranije ove godine, uručena nagrada Global Shining Light. Nagradu je dodijelila Globalna mreža istraživačkih novinara.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print

POVEZANE OBJAVE

Veća budžetska transparentnost imperativ za sve nivoe vlasti u BiH

Na okruglom stolu koji je organizovao CIN sa partnerskim organizacijama GEA iz Banje Luke i „Futura“ iz Mostara razgovarano je o ulozi organizacija civilnog društva u izradi i izvršenju budžeta u cilju sprečavanja zloupotreba javnog novca i povećanja budžetske transparentnosti.

Osude prijetnji novinarima CIN-a i prijave protiv Zorana Čegara

Brojne domaće i međunarodne organizacije zatražile su reakciju domaćih vlasti radi prijetnji i uvreda koje je Zoran Čegar, jedan od šefova Federalne uprave policije, uputio novinarima CIN-a. Vlasti su pozvane da zaštite novinare od napada. Prijetnje su prijavljene policiji i tužilaštvu.

Još dvije presude u korist CIN-a

Kantonalni sud u Sarajevu donio je dvije presude protiv federalnih ministarstava zbog nepoštivanja Zakona o slobodi pristupa informacijama. Ovo su 13. i 14. presuda u CIN-ovoj borbi za javne podatke, transparentnost i odgovornost institucija.

SUISSE SECRETS

#istrazioCIN