Search
Close this search box.

CIN dobitnik međunarodne nagrade za istraživačko novinarstvo

Nagrada dodijeljena za seriju tekstova pod nazivom „Bolest u tanjuru“

Online News Association (ONA) je za najbolju istraživačku priču objavljenu na internetu u 2007. godini u kategoriji malih medijskih kuća proglasila serijal tekstova Centra za istraživačko novinarstvo (CIN) iz Sarajeva o sigurnosti hrane u BiH. Pobjednici su proglašeni na godišnjoj ceremoniji dodjela nagrada koja je održana 19. oktobra u Torontu. Među pobjednicima u drugim kategorijama nalaze se Associated Press i Washington Post. Nagrada za istraživačko novinarstvo u kategoriji velikih medijskih kuća dobio je ABC News.

„Čast nam je da se nalazimo u društvu ovako uglednih kuća i ovo pokazuje da su bosanskohercegovački novinari na vrhu svjetskog istraživačkog novinarstva“, rekla je Svjetlana Ćelić, zamjenik glavnog urednika CIN-a. „Naš cilj je bio jednostavan. Željeli smo otkriti da li je hrana koju jedemo sigurna i sada znamo da nije.“

Tekstovi ukazuju na to da bh. vlasti nisu poduzele adekvatne mjere kako bi zaštitile svoje građane od neispravne hrane. Od objavljivanja ovog serijala, na stotine ljudi je završilo u bolnici zbog zdravstvenih problema izazvanih trovanjem hranom.

ONA je najveće svjetsko udruženje medijskih portala i smješteno je u prostorijama Annenberg fakulteta za novinarstvo pri Univerzitetu Južna Kalifornija u Los Anđelesu. 

CIN-u je za serijal o trgovini strujom, ranije ove godine, uručena nagrada Global Shining Light. Nagradu je dodijelila Globalna mreža istraživačkih novinara.

Podrška čitalaca pomaže CIN-u da razotkrije korupciju i organizirani kriminal.
Donacijom ćete podržati istraživačko novinarstvo kao javno dobro.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print

POVEZANE VIJESTI

SUISSE SECRETS

#istražioCIN

Anonimna prijava

Svojim anonimnim prijavama doprinosite integritetu naše zajednice. Molimo vas da iskoristite ovu formu kako biste sigurno prijavili bilo kakvu sumnju u korupciju ili nezakonitu aktivnost koju primijetite. Vaša hrabrost ključna je za očuvanje naših vrijednosti i promicanje transparentnosti.