CIN dobitnik nagrade EU za istraživačko novinarstvo

Priča novinara CIN-a o sarajevskoj sutkinji koja je u lažnim procesima prisvajala nekretnine umrlih dobila je treću nagradu Europske unije u BiH za istraživačko novinarstvo.

“Sutkinja Fazlagić raskućila žrtve Holokausta”, priča novinara Centra za istraživačko novinastvo (CIN) iz Sarajeva Azhara Kalamujića, dobila je treću nagradu Evropske unije (EU) za istraživačko novinarstvo u Bosni i Hercegovini (BiH).

Sutkinja Fazlagić raskućila žrtve holokausta

Prvu nagradu dobio je urednik i novinar BIRN-a Semir Mujkić za serijal tekstova o ruskom uticaju na Balkanu, dok je drugu nagradu dobio novinar Žurnala Amarildo Gutić za priču “Prsten oko Vitezita”.

Nagrada EU se dodjeljuju svake godine u šest zemalja zapadnog Balkana i Turskoj. Ona promoviše izvanredna dostignuća istraživačkih novinara i doprinosi boljoj vidljivosti kvalitetnog istraživačkog novinarstva.

CIN-ova priča o sarajevskoj sutkinji je prošle godine dobila prvu nagradu crnogorske Fondacije „Duško Jovanović“, a našla se i u užem krugu međunarodne nagrade za istraživačko novinarstvo „Fetisov Journalism Awards“ iz Švicarske.

Novinar CIN-a Azhar Kalamujić dobitnik međunarodne nagrade
CIN u užem krugu za međunarodnu nagradu