CIN dobitnik nagrade EU za istraživačko novinarstvo

Priča novinara CIN-a o sarajevskoj sutkinji koja je u lažnim procesima prisvajala nekretnine umrlih dobila je treću nagradu Europske unije u BiH za istraživačko novinarstvo.

“Sutkinja Fazlagić raskućila žrtve Holokausta”, priča novinara Centra za istraživačko novinastvo (CIN) iz Sarajeva Azhara Kalamujića, dobila je treću nagradu Evropske unije (EU) za istraživačko novinarstvo u Bosni i Hercegovini (BiH).

Sutkinja Fazlagić raskućila žrtve holokausta
Kuće, stanovi i poslovni prostori sarajevskih Jevreja stradalih u holokaustu preknjiženi su na nove vlasnike, zahvaljujući nezakonitim presudama sutkinje koja je na isti način i sama prisvojila dvije nekretnine u najužem dijelu grada.

Prvu nagradu dobio je urednik i novinar BIRN-a Semir Mujkić za serijal tekstova o ruskom uticaju na Balkanu, dok je drugu nagradu dobio novinar Žurnala Amarildo Gutić za priču “Prsten oko Vitezita”.

Nagrada EU se dodjeljuju svake godine u šest zemalja zapadnog Balkana i Turskoj. Ona promoviše izvanredna dostignuća istraživačkih novinara i doprinosi boljoj vidljivosti kvalitetnog istraživačkog novinarstva.

CIN-ova priča o sarajevskoj sutkinji je prošle godine dobila prvu nagradu crnogorske Fondacije „Duško Jovanović“, a našla se i u užem krugu međunarodne nagrade za istraživačko novinarstvo „Fetisov Journalism Awards“ iz Švicarske.

Novinar CIN-a Azhar Kalamujić dobitnik međunarodne nagrade
Priča koja govori o nezakonitom radu sarajevskih sudaca, advokata i sudskih službenika koji su nezakonito prisvajali napuštene stanove i kuće u Sarajevu je pobijedila u konkurenciji sa 29 novinarskih radova u regionu. Nagradu je dodijelila crnogorska fondacija „Duško Jovanović“.
CIN u užem krugu za međunarodnu nagradu
CIN-ova priča je nominovana za „Fetisov Journalism Awards“ sa još 11 istraživačkih radova iz cijelog svijeta.

Podrška čitalaca pomaže CIN-u da razotkrije korupciju i organizirani kriminal.
Donacijom ćete podržati istraživačko novinarstvo kao javno dobro.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print

POVEZANE VIJESTI

SUISSE SECRETS

#istražioCIN