CIN dobitnik nagrade EU za istraživačko novinarstvo

Priča novinara CIN-a o sarajevskoj sutkinji koja je u lažnim procesima prisvajala nekretnine umrlih dobila je treću nagradu Europske unije u BiH za istraživačko novinarstvo.

“Sutkinja Fazlagić raskućila žrtve Holokausta”, priča novinara Centra za istraživačko novinastvo (CIN) iz Sarajeva Azhara Kalamujića, dobila je treću nagradu Evropske unije (EU) za istraživačko novinarstvo u Bosni i Hercegovini (BiH).

Sutkinja Fazlagić raskućila žrtve holokausta
Kuće, stanovi i poslovni prostori sarajevskih Jevreja stradalih u holokaustu preknjiženi su na nove vlasnike, zahvaljujući nezakonitim presudama sutkinje koja je na isti način i sama prisvojila dvije nekretnine u najužem dijelu grada.

Prvu nagradu dobio je urednik i novinar BIRN-a Semir Mujkić za serijal tekstova o ruskom uticaju na Balkanu, dok je drugu nagradu dobio novinar Žurnala Amarildo Gutić za priču “Prsten oko Vitezita”.

Nagrada EU se dodjeljuju svake godine u šest zemalja zapadnog Balkana i Turskoj. Ona promoviše izvanredna dostignuća istraživačkih novinara i doprinosi boljoj vidljivosti kvalitetnog istraživačkog novinarstva.

CIN-ova priča o sarajevskoj sutkinji je prošle godine dobila prvu nagradu crnogorske Fondacije „Duško Jovanović“, a našla se i u užem krugu međunarodne nagrade za istraživačko novinarstvo „Fetisov Journalism Awards“ iz Švicarske.

Novinar CIN-a Azhar Kalamujić dobitnik međunarodne nagrade
Priča koja govori o nezakonitom radu sarajevskih sudaca, advokata i sudskih službenika koji su nezakonito prisvajali napuštene stanove i kuće u Sarajevu je pobijedila u konkurenciji sa 29 novinarskih radova u regionu. Nagradu je dodijelila crnogorska fondacija „Duško Jovanović“.
CIN u užem krugu za međunarodnu nagradu
CIN-ova priča je nominovana za „Fetisov Journalism Awards“ sa još 11 istraživačkih radova iz cijelog svijeta.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print

POVEZANE OBJAVE

Cjenkanje za pravdu

Sutkinja Melisa Kovačević je optužena da je uzela 4.772 KM kako bi radila u korist optuženih i osumnjičenih u predmetima koji su joj dodijeljeni na Općinskom sudu u Zenici.

SUISSE SECRETS

#istrazioCIN