Search
Close this search box.

CIN u užem krugu za međunarodnu nagradu

CIN-ova priča je nominovana za „Fetisov Journalism Awards“ sa još 11 istraživačkih radova iz cijelog svijeta.

Azhar Kalamujić, novinar Centra za istraživačko novinarstvo (CIN), ušao je u uži krug dobitnika međunarodne nagrade za istraživačko novinarstvo „Fetisov Journalism Awards“ sa pričom „Sutkinja Fazlagić raskućila žrtve holokausta“.

Sutkinja Fazlagić raskućila žrtve holokausta
Kuće, stanovi i poslovni prostori sarajevskih Jevreja stradalih u holokaustu preknjiženi su na nove vlasnike, zahvaljujući nezakonitim presudama sutkinje koja je na isti način i sama prisvojila dvije nekretnine u najužem dijelu grada.

CIN-ova priča je u finalnoj konkurenciji sa još 11 istraživačkih radova, autora iz svih krajeva svijeta: Nigerije, Australije, Argentine, Ujedinjenog Kraljevstva, Guatamale, Južne Afrike, Francuske, Indije, Kameruna i Meksika.

Imena dobitnika će biti objavljena na ceremoniji koja će biti održana krajem januara sljedeće godine u Luzerneu u Švicarskoj.

Osim nagrada za istraživačko novinarstvo bit će dodijeljena i priznanja novinarima koji su svojim pričama doprinijeli miru, građanskim pravima i pisali o ekološkim temama. U kategoriji doprinosa miru u uži krug su ušle i novinarke BIRN-a BiH Albina Sorguč i Emina Dizdarević.

O izboru u finale odlučivao je osmočlani međunarodni žiri novinara i članova međunarodnih udruženja novinara.

Misija novinarskih nagrada „Fetisov“ je da promoviše univerzalne ljudske vrijednosti poput poštenja, pravde, hrabrosti i plemenitosti na primjerima novinara iz cijelog svijeta koji svojim radom doprinose promjeni svijeta nabolje.

Kalamujićeva priča govori o nezakonitom radu sarajevskih sudaca, advokata i sudskih službenika koji su nezakonito prisvajali napuštene stanove i kuće u Sarajevu. Ova priča je u maju ove godine osvojila prvu nagradu crnogorske fondacije „Duško Jovanović“.

Novinar CIN-a Azhar Kalamujić dobitnik međunarodne nagrade
Priča koja govori o nezakonitom radu sarajevskih sudaca, advokata i sudskih službenika koji su nezakonito prisvajali napuštene stanove i kuće u Sarajevu je pobijedila u konkurenciji sa 29 novinarskih radova u regionu. Nagradu je dodijelila crnogorska fondacija „Duško Jovanović“.

Podrška čitalaca pomaže CIN-u da razotkrije korupciju i organizirani kriminal.
Donacijom ćete podržati istraživačko novinarstvo kao javno dobro.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print

POVEZANE VIJESTI

SUISSE SECRETS

#istražioCIN