CIN dobitnik novinarske nagrade

Novinarke CIN-a dobitnice su nagrade za najbolje novinarsko istraživanje o korupciji za priču o zaštićenim područjima u Bosni i Hercegovini.

Novinarke Centra za istraživačko novinarstvo (CIN) Sadeta Bajrović i Milena Mitrović dobitnice su nagrade Udruženja „Centar za razvoj medija i analize“ za najbolje novinarsko istraživanje o korupciji u 2020/2021. godini.

Nagrađena priča „Zaštićena područja bez zaštite” objavljena je krajem septembra prošle godine. Istraživanje je pokazalo da su prirodna dobra u Bosni i Hercegovini (BiH) uglavnom zaštićena samo na papiru jer su nadležne institucije dozvolile pojedinim privatnim licima da ih eksploatišu, a istovremeno su zažmirile na kontinuirano i trajno uništavanje tih područja.

Zaštićena područja bez zaštite

Priča je ukazala na probleme koje je potrebno što prije rješavati kako ne bi došlo do potpunog propadanja ili nestajanja vrijednosti zbog kojih su ova područja zaštićena propisima.

Uz novinarke CIN-a nagrađeni su i Semira Degirmendžić, novinarka portala Fokus.ba, za priču „Ko je omogućio da se lijek za oboljele od COVID-19 nelegalno kupuje u sarajevskim apotekama” i Predrag Blagovčanin, novinar portala Tačno.net, za priču „Netransparentnost Ujedinjenih naroda: Kako je UNDP dijelio milione dolara pomoći BiH za borbu protiv Covida”.

Na ovaj konkurs za najbolje novinarsko istraživanje o korupciji pristiglo je više od 40 istraživačkih radova.