Search
Close this search box.

CIN i CSD sutra predstavljaju izvještaj o korupciji u BiH

Izvještaj ukazuje na porast općeg pritiska službenika javne uprave na građane, kako bi obezbijedili dodatni novac, darove ili usluge za rješavanje svojih problema.

Centar za istraživačko novinarstvo (CIN) iz Sarajeva i Centar za demokratske studije (CSD) iz Sofije će sutra predstaviti javnosti Izvještaj o razvoju korupcije i antikorupcijskih mjera u Bosni i Hercegovini u posljednjih 10 godina.

Izvještaj se temelji na CSD-ovom Sistemu korupcijskog nadzora koji je u BiH prvi put implementiran 2001. godine. Ovu metodologiju istraživanja zvanično su priznale Ujedinjene nacije.

U njemu su iznijeti podaci o ličnim iskustvima građana BiH u vezi sa korupcijom, percepcijom korupcije, kao i očekivanja građana u borbi protiv korupcije.

Posljednje istraživanje pokazuje da su nezaposlenost i korupcija dvije najveće brige građana u svim regijama Bosne i Hercegovine, te da su građani u velikom broju zabrinuti zbog ukorijenjenosti korupcije u policiji, carini i pojedinim ministarstvima.

U poređenju sa 2001. godinom, manji broj ispitanika je lično iskusio korupciju. Unatoč činjenici da je direktan dodir građana sa korupcijom neznatno smanjen, percipiran je opći porast pritiska iz javne uprave na građane da se uključe u korupciju. Oni ispitanici koji su tokom protekle godine bili u kontaktu sa službenicima javnog sektora su češće bili pod pritiskom da obezbijede dodatni novac, darove ili usluge kako bi riješili svoj problem. Ovo se posebno odnosi na policiju i doktore.

Izvještaj će biti prezentovan na Antikorupcijskom forumu u sarajevskom Hotelu Europa, sa početkom u 10 sati. Forum je organizovan u okviru EU projekta: „Osnaživanje organizacija civilnog društva u Bosni i Hercegovini za borbu protiv korupcije: novi alati i razmjena regionalnog iskustva.“

Izvještaj će od sutra biti dostupan svim građanima, u prostorijama CIN-a u Sarajevu – Ferhadija 27/I.

 

Podrška čitalaca pomaže CIN-u da razotkrije korupciju i organizirani kriminal.
Donacijom ćete podržati istraživačko novinarstvo kao javno dobro.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print

POVEZANE VIJESTI

SUISSE SECRETS

#istražioCIN

Anonimna prijava

Svojim anonimnim prijavama doprinosite integritetu naše zajednice. Molimo vas da iskoristite ovu formu kako biste sigurno prijavili bilo kakvu sumnju u korupciju ili nezakonitu aktivnost koju primijetite. Vaša hrabrost ključna je za očuvanje naših vrijednosti i promicanje transparentnosti.