Search
Close this search box.

CIN nominovan za nagradu European Press Prize

Priča Centra za istraživačko novinarstvo „Novinari CIN-a razotkrili mrežu trgovaca glasovima“ nominovana je za međunarodnu nagradu za istraživačko novinarstvo „European Press Prize“.
European Press Prize Nominee

Mubarek Asani i Nino Bilajac, novinari Centra za istraživačko novinarstvo (CIN), ušli su u uži krug izbora za međunarodnu nagradu za istraživačko novinarstvo „European Press Prize“ (EPP) s pričom o izbornim prevarama u Brčko distriktu.

Asani i Bilajac su razotkrili mrežu trgovaca glasovima uoči Lokalnih izbora 2020 što je dovelo do hapšenja i optužnice protiv organizatora trgovanja.

Novinari CIN-a razotkrili mrežu trgovaca glasovima
Novinari CIN-a su otkrili mrežu trgovaca glasovima u Brčko distriktu. Razotkrivanje izbornih prevara dovelo je do hapšenja organizatora trgovine.

Ova CIN-ova priča je bila u konkurenciji sa više od 1.000 prijava iz gotovo svih evropskih zemalja, a nagrade se dodjeljuju u četiri kategorije: nagrada za istaknuto izvještavanje, nagrada za inovaciju u novinarstvu, nagrada za istraživačko novinarstvo i nagrada za mišljenje.

Pripremni odbor EPP-a odabrao je po pet priča za svaku kategoriju koje su ušle u uži krug, a imena pobjednika će se znati početkom juna 2021. godine.

U kategoriji istraživačkog novinarstva pored novinara CIN-a nominovana su i istraživanja: „Mračna strana sporta“ Mathieua Martinierea i Daphnéa Gastaldija iz Francuske, „Klimatska sramota Vispa“ Christopha Lenza iz Švicarske, „Brutalizirani Minsk“ Jegora Skovorode, Anastasije Boike, Maksima Litavrina, Davida Frenkela, Marije Tolstove, Nikite Šulajeva i Dmitrija Treščanina iz Rusije i Bjelorusije te „Ljubav, offshore i administrativni resursi: kako je vjenčanje s Putinovom kćerkom Kirilu Shamalovu otvorilo čitav niz mogućnosti“ Romana Anina, Alesje Marohovske, Irine Dolinine, Dmitrija Velikovskog, Romana Šlejnova, Sonje Savine, Olesje Šmagun i Denisa Dmitrijeva iz Rusije.

„European Press Prize“ je nagrada koja se dodjeljuje svake godine za najveća dostignuća u evropskom novinarstvu. 

“Vjerujemo da je novinarstvo veliki faktor povezivanja u Evropi koja uči i raste zahvaljujući pričama koje pričaju novinari“, rekao je Thomas van Neerbos, direktor EPP-a.

Podrška čitalaca pomaže CIN-u da razotkrije korupciju i organizirani kriminal.
Donacijom ćete podržati istraživačko novinarstvo kao javno dobro.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print

POVEZANE VIJESTI

SUISSE SECRETS

#istražioCIN

Anonimna prijava

Svojim anonimnim prijavama doprinosite integritetu naše zajednice. Molimo vas da iskoristite ovu formu kako biste sigurno prijavili bilo kakvu sumnju u korupciju ili nezakonitu aktivnost koju primijetite. Vaša hrabrost ključna je za očuvanje naših vrijednosti i promicanje transparentnosti.