CIN objavio bazu o advokatima po službenoj dužnosti

U bazi se nalaze detaljni podaci o 76,2 miliona KM koje su sudovi u BiH za sedam godina izdvojili na odbrane po službenoj dužnosti.

Centar za istraživačko novinarstvo (CIN) je kreirao bazu podataka o isplatama advokatima po službenoj dužnosti za period od 2010. do kraja 2016. godine. Analizom je utvrđeno da je za angažman 1.247 advokata i advokatskih kancelarija potrošeno najmanje 76,2 miliona maraka. Dio ovog novca još nije isplaćen advokatima.

Podaci u bazi pokazuju da je deset najangažovanijih advokata po službenoj dužnosti zaradilo 12,75 miliona maraka, što je skoro 17 posto ukupnog iznosa. Njih predvodi sarajevski advokat Omar Mehmedbašić, zaradom od 4,3 miliona KM.

CIN objavio bazu o advokatima po službenoj dužnosti
U bazi se nalaze detaljni podaci o 76,2 miliona KM koje su sudovi u BiH za sedam godina izdvojili na odbrane po službenoj dužnosti.
”]

Baza, također, objedinjuje i podatke ranijeg istraživanja koje je CIN radio za period od 2005. do 2010. godine. I tada je na prvom mjestu bio Mehmedbašić, što ga čini najplaćenijim advokatom po službenoj dužnosti već 12 godina.

Ekstra profiti za od(a)brane po službenoj dužnosti
Manji broj advokata u BiH ostvaruje velike zarade braneći po službenoj dužnosti. Njihove kolege sa manjim prihodima, ali i osuđenici, kažu da su u pojedinim slučajevima, mimo pravila, sudije sugerisale izbor advokata.

Odbrana po službenoj dužnosti je pravo zagarantovano zakonima u Bosni i Hercegovini. Osumnjičeni i optuženi se mogu braniti sami ili uzeti advokata koji će ih zastupati. Iako ga plaća država, advokata mogu birati po slobodnoj volji. On mora biti uz klijenta kada se predlaže pritvor te ako su u pitanju: maloljetnik, nijema ili gluha osoba i osumnjičeni ili optuženi kojem prijeti dugotrajni zatvor.

Između ostalih, advokata mogu dobiti i oni slabog imovinskog stanja. Ranije istraživanje CIN-a je pokazalo da besplatne advokate mogu dobiti i optuženi za milionske pronevjere i poreske utaje ako donesu potvrdu o slabom imovinskom stanju.

Besplatni advokati i za funkcionere i biznismene
Pojedini funkcioneri i biznismeni, koji pred sudovima u BiH odgovaraju za finansijske pronevjere i pranje novca, koriste usluge službenih branilaca jer je njihova imovina blokirana. Kada procesi završe i stignu računi advokata, sudovi ih ne plaćaju imovinom osuđenika, nego novcem iz svojih budžeta.

Prikupljanje podataka za bazu je trajalo šest mjeseci tokom kojih su novinari CIN-a poslali identične zahtjeve na adrese 70 sudova. Manje od pola, odnosno 30 sudova, na zahtjev je odgovorilo potpuno i u zakonskom roku. Ostali su dostavljali odgovore sa zakašnjenjem ili nepotpune, najčešće zanemarujući dio koji se odnosi na isplaćene iznose.

Jedini Općinski sud u Bugojnu ni nakon brojnih urgencija i žalbi nije dostavio podatke o isplatama. Osnovni sud u Banjoj Luci je dostavio ukupni iznos koji je izdvojen za odbrane po službenoj dužnosti, ali je odbio dostaviti podatke o pojedinačnim isplatama za sve advokate.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print

POVEZANE OBJAVE

Novac draži od dostojanstva profesije

U Bosni i Hercegovini je za pet godina osuđeno najmanje devet advokata zbog zloupotrebe položaja, povjerenja klijenata i falsifikovanja dokumenata. Šestorici je zabranjen rad.

Advokatska komora zažmirila na kriminal kolegice

Advokatica Marica Ćulum je prije sedam godina osuđena za organizovani kriminal zbog čega je trebala biti isključena iz advokature. Umjesto toga, ona je najplaćenija braniteljica po službenoj dužnosti pred Osnovnim sudom u Banjoj Luci.

SUISSE SECRETS

#istrazioCIN