CIN osuđuje napad

Napad na hrvatskog novinara je pokušaj da se ušutkaju mediji

Centar za istraživačko novinarstvo (CIN) iz Sarajeva poziva hrvatsku policiju da reaguje odlučno i bez odlaganja uhapsi osobe koje su početkom sedmice ispred ulaza u zgradu u kojoj živi bejzbol palicama pretukli novinara Jutarnjeg list Dušana Miljuša. Miljuš već niz godina služi građanima Hrvatske pišući o mafiji i organizovanom kriminalu. Policijske službe trebaju uložiti veći napor na osiguranju i zaštiti hrabrih novinara poput Miljuša.

CIN je dio mreže istraživačkih novinara iz jugoistočne Europe koja se bavi istraživanjem prekograničnog organizovanog kriminala i korupcije. Naši novinari su svjesni da je oblast kojom se Miljuš bavi ne samo najopasnija u u novinarskoj profesiji, već i inače.

Organizovane kriminalne grupe i sa njima povezani biznismeni i političari, spremni su na sve kako bi ušutkali ove važne glasove. Pozivamo sve novinare da podrže Miljuša u ovim teškim trenucima tako što će nastaviti posao koji je on započeo. Pozivamo novinare na otvoreni dijelog sa policijom kako bi se što uspješnije izvještavalo o ovoj temi, te što prije otkrilo ko su naredbodavci i izvršioci ovog napada.

Podrška čitalaca pomaže CIN-u da razotkrije korupciju i organizirani kriminal.
Donacijom ćete podržati istraživačko novinarstvo kao javno dobro.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print

RELATED STORIES

SUISSE SECRETS

#investigatedbyCIN