Search
Close this search box.

CIN-ov tekst uticao na kreiranje zakona

FBIH bi trebala dobiti Zakon o hraniteljstvu, kojim će se definirati sistem kontrole nad hraniteljskim obiteljima.

Ministarstvo rada i socijalne politike u Federaciji Bosne i Hercegovine (FBIH) priprema Zakon o hraniteljstvu, kojim će se preciznije definisati uvjeti smještaja djeca bez roditeljskog staranja u hraniteljske porodice. U Ministarstvu se nadaju da će to potaknuti razvoj hraniteljstva u ovom entitetu i tako smanjiti broj djece bez roditeljskog staranja, koja se trenutno nalaze u specijaliziranim ustanovama.

Visoka cijena krova nad glavom
Skoro 600 djece bez roditeljskog staranja smješteno je u hraniteljske obitelji u BiH. Neka od njih su silovana, fizički zlostavljana i zanemarivana.

Kako je rečeno na današnjoj press konferenciji, koja je organizirana u Sarajevu, postoje negativni utjecaji institucionalnog smještaja djece na njihov razvoj, naročito kod djece mlađe od tri godine. Ti utjecaji mogu uključivati loše zdravstveno stanje, zastoje u razvoju, invaliditet i moguće psihološke ožiljke. Uz ostalo je rečeno i da na svaka tri mjeseca boravka u instituciji malo dijete gubi jedan mjesec razvoja.

Centar za istraživačko novinarstvo je uradio istraživanje u kojem je upozorio na neuređenost ove oblasti i nedovoljnu kontrolu hraniteljskih porodica, zbog čega su neka djeca bila zlostavljanja i neadekvatno zbrinuta.

„Ja moram priznati da je tokom rada radne grupe taj članak iskorišten kao svojevrsni poticaj da se razradi i taj sistem kontrole i praćenja provedbe zakona“, rekao je Miroslav Jurešić, savjetnik ministra, na današnjoj konferenciji.

Ovim Zakonom će se ujednačiti sistem naknada na koje hranitelji imaju pravo. Primjerice, naknada koju hranitelji dobiju za smještaj djeteta kreću se od 150 do 700 KM, u zavisnosti od kantona. Na kraju 2009. godine u Federaciji BiH bilo je više od 1.200 djece bez roditeljskog staranja, a od toga ih je 800 bilo u ustanovama. Prema podacima centara za socijalni rad iz 71 opštine Federacije BiH, 325 djece smješteno je u hraniteljskim obiteljima.

Jurešić je rekao da problem udomljavanja neće riješiti samo donošenje zakona već da „problem udomljavanja može riješiti provedba tog zakona“. Predviđeno je da se uspostavi radno tijelo između federalnog i kantonalnih nadležnosti, koje će pratiti provedbu i sve eventualne zloupotrebe u sistemu hraniteljstva.

U narednom periodu planirane su javne konsultacije sa kantonalnim ministarstvima, centrima za socijalni rad i nevladinim organizacijama, a komentari će biti uvršteni u nacrt Zakona.

Podrška čitalaca pomaže CIN-u da razotkrije korupciju i organizirani kriminal.
Donacijom ćete podržati istraživačko novinarstvo kao javno dobro.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print

POVEZANE VIJESTI

SUISSE SECRETS

#istražioCIN

Anonimna prijava

Svojim anonimnim prijavama doprinosite integritetu naše zajednice. Molimo vas da iskoristite ovu formu kako biste sigurno prijavili bilo kakvu sumnju u korupciju ili nezakonitu aktivnost koju primijetite. Vaša hrabrost ključna je za očuvanje naših vrijednosti i promicanje transparentnosti.