Search
Close this search box.

CIN-ova baza podataka „Imovina političara“ na novoj platformi

„Imovina političara“ je najpotpunija baza podataka o prihodima, pokretnoj i nepokretnoj imovini te karijerama više od 220 zvaničnika i političara u Bosni i Hercegovini.

Centar za istraživačko novinarstvo (CIN) je objavio bazu podataka „Imovina političara“ na novoj platformi koja omogućava jednostavniju i pregledniju pretragu podataka na svim uređajima. Baza je dopunjena aktuelnim podacima za više od 220 zvaničnika i političara vladajućih i opozicionih stranaka u Bosni i Hercegovini (BiH).

Građani pretragom kroz bazu mogu bolje upoznati osobe koje donose političke odluke u njihovo ime i nalaze se na pozicijama od interesa za javnost. U bazi se nalaze podaci o: imovini, obrazovanju, profesionalnoj i političkoj karijeri, ušteđevini, kreditima, udjelima u preduzećima te dionicama. Također, građanima su na raspolaganju i informacije o tužbama i sudskim presudama.

U bazi je dostupno više od 2.300 dokumenata: vlasničkih listova o nekretninama, registara preduzeća, imovinskih kartona te optužnica i presuda. Za potrebe baze novinari su uradili više od dvije stotine intervjua. Upotpunjena linkovima na istraživačke priče, koje su osnovni CIN-ov proizvod, ova baza služi otkrivanju podataka koje su političari željeli sakriti od javnosti.

CIN ove podatke prikuplja od 2009. godine, kada je na isti način obradio podatke za 32 političara, i periodično ih osvježava novim informacijama. Zbog velikog broja profila, dokumenata i fotografija „Imovina političara“ se smatra jedinstvenom riznicom podataka o ljudima na najvažnijim pozicijama u BiH.

„Imovina političara“ je izvor informacija novinarima, naučnicima i drugim profesionalcima, a prevashodno je namijenjena građanima koji zahtijevaju odgovornost i stručnost od svojih političkih predstavnika.

Pretraga i organizacija podataka

U skladu sa aktuelnošću pozicije i posljednjom dopunom podataka profili su organizovani u grupe − aktivni i neaktivni. Aktivne profile novinari periodično ažuriraju i oni se odnose na osobe koje trenutno obavljaju funkciju ili značajno utječu na kreiranje politike i standarda života u zemlji. Među neaktivnima su profili bivših i preminulih političara. Informacija o posljednjem ažuriranju je dostupna na svakom profilu.

„Imovina političara“ se može pretraživati ukucavanjem imena ili prezimena zvaničnika na početnom izborniku ili odabirom imena iz abecednog spiska preko ikonice “više osoba” u gornjem desnom uglu.

Uz to, opcija “filteri” vodi korisnike do mini profila političara koji nude kratke informacije o trenutnoj poziciji i stranačkoj pripadnosti te iznosu posljednjih primanja i broju nekretnina − ako je riječ o aktivnim profilima.

Baza podataka se može pretraživati i po stranačkoj pripadnosti. Na taj način rezultat prikazuje profile svih članova birane stranke. Na istom mjestu korisnici mogu na liniji vrijednosti (slajderu) odabrati raspon primanja ili broj nekretnina i rezultati će prikazati listu političara koji odgovaraju traženim podacima.

Novinari CIN-a ovom bazom podataka pozivaju građane da se preko linka “prijavi imovinu političara” jave redakciji ako znaju nešto više o karijeri, imovini ili drugim podacima o političarima. Novinari će prijave provjeriti i dopuniti bazu.

Podrška čitalaca pomaže CIN-u da razotkrije korupciju i organizirani kriminal.
Donacijom ćete podržati istraživačko novinarstvo kao javno dobro.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print

POVEZANE VIJESTI

SUISSE SECRETS

#istražioCIN

Anonimna prijava

Svojim anonimnim prijavama doprinosite integritetu naše zajednice. Molimo vas da iskoristite ovu formu kako biste sigurno prijavili bilo kakvu sumnju u korupciju ili nezakonitu aktivnost koju primijetite. Vaša hrabrost ključna je za očuvanje naših vrijednosti i promicanje transparentnosti.