Search
Close this search box.

CIN-ovom fotografu nagrada za kolekciju o poplavama

Edin Tuzlak dobio je nagradu za kolekciju fotografija koje su nastale u bh. gradovima tokom i nakon poplava

Edin Tuzlak, fotograf Centra za istraživačko novinarstvo (CIN), dobitnik je nagrade za kolekciju fotografija „Kad se voda povuče“, koja je dodijeljena u sklopu izložbe fotografija u Splitu.

Nagrađene fotografije nastale su u bh. gradovima koji su bili poplavljeni ove godine. Neke od fotografija CIN je objavio u tekstu: „Vodne naknade za jubilarne nagrade“

Na natječaj Fotokluba Split za Klupsku izložbu 2014. godine pristiglo je 412 fotografija od 54 autora. Žiri u sastavu: Jelena Popić (nagrađivana fotografkinja), Božo Vukičević (fotoreporter) i Milan Blaževski (ravnatelj Lučke uprave), odabrao je za izložbu 95 fotografija od 37 autora. Ove godine su teme bile „Splitska luka“ i „Slobodna tema“ te „Kolekcija“. Fotografije su žiriju date na odabir bez imena autora. Žiri je dodijelio prvu, drugu i dvije treće nagrade za temu „Splitska luka“, te prvu, drugu i treću nagradu za „Slobodnu temu“. Žiri je dodijelio i dvije jednakovrijedne prve nagrade, drugu i treću za „Kolekciju“ (slobodna tema). Dodijeljene su i dvije pohvale za kolekcije te dvije pohvale za kompletnost autora.

Jelena Popić, članica žirija, rekla je da se među fotografijama koje su poslane na natječaj bez posebno zadane teme kvalitetom izdvajaju kolekcije. “Žiri se odlučio da ravnopravno nagradi prvom nagradom kolekcije Edina Tuzlaka i Marija Bašića. Teško je bilo odrediti koja je od njih „bolja“, budući da se radi o snažnim serijama koje je teško strpati u „isti koš“. Majstorski fotoreporterski zapis ovogodišnjih poplava nasuprot irealnom svijetu inspiriranom djelima Vaska Lipovca.”

Glavni pokrovitelj ovogodišnje Klupske izložbe je Lučka uprava Split te je i ovogodišnja tema izložbe „Splitska luka“ uz „Slobodnu temu“ i „Kolekciju“.

Izložba fotografija u galeriji Fotokluba Split otvorena je do 27. oktobra ove godine.

Podrška čitalaca pomaže CIN-u da razotkrije korupciju i organizirani kriminal.
Donacijom ćete podržati istraživačko novinarstvo kao javno dobro.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print

POVEZANE VIJESTI

SUISSE SECRETS

#istražioCIN

Anonimna prijava

Svojim anonimnim prijavama doprinosite integritetu naše zajednice. Molimo vas da iskoristite ovu formu kako biste sigurno prijavili bilo kakvu sumnju u korupciju ili nezakonitu aktivnost koju primijetite. Vaša hrabrost ključna je za očuvanje naših vrijednosti i promicanje transparentnosti.