CIN proslavio 15. rođendan

Centar za istraživačko novinarstvo je kao prvi tim istraživačkih novinara na ovim prostorima otkrio brojne korupcijske afere, kriminal i zloupotrebe.

Centar za istraživačko novinarstvo (CIN) je svečano obilježio 15 godina postojanja. Svečanosti u Sarajevu prisustvovao je veliki broj kolega novinara, partnera i donatora.

Prisutnim se obratila izvršna direktorica CIN-a Leila Bičakčić, govoreći o počecima rada Centra: „Istraživačko novinarstvo na naš način je nov i svjež pristup koji je polako, ali sigurno našao svoje mjesto u bh. novinarstvu. Danas smo višestruko citiran izvor informacija, prvo mjesto na kojem kolege novinari traže materijale za svoje priče i posljednja šansa za građane koji su izgubili bitku sa sistemom“.

Kao prvi tim istraživačkih novinara na ovim prostorima za deceniju i po novinari CIN-a su otkrili brojne korupcijske afere, kriminal i zloupotrebe koje su imale značajan utjecaj na javnost i izazvale brojne pozitivne promjene u društvu. Iza svih CIN-ovih priča, koje su nastale na osnovu fer i tačnog izvještavanja, stoji težak rad novinara i ostatka tima.

CIN deceniju i po razotkriva korumpirane političare, policijske službenike, sudije i tužioce, pružajući nadu da se stvari mogu mijenjati nabolje i da se slobodnim i nezavisnim novinarstvom može suprotstaviti potkradanju budžeta, zloupotrebama u javnim preduzećima i političkim pozicijama te nepotizmu prilikom zapošljavanja.

CIN je od početka svog rada nastojao uvesti i visoke standarde profesije u bh. novinarstvo, profilirajući se kao nezavisan izvor informacija koje nisu obojene komentarima, političkim retorikama i neprofesionalnim motivima. O uspjehu CIN-a svjedoče i poruke podrške građana, svakodnevni porast broja čitalaca i gledalaca te skoro 40 međunarodnih i domaćih nagrada.

CIN je osnovan 2004. godine uz tehničku pomoć i podršku Novinarske škole Univerziteta u New Yorku i Journalism Development Group. Petnaest godina poslije ova medijska organizacija nastavlja razvijati najviše standarde profesionalnog izvještavanja, potvrđujući jedinstvenu poziciju u medijskom prostoru Bosne i Hercegovine.

Podrška čitalaca pomaže CIN-u da razotkrije korupciju i organizirani kriminal.
Donacijom ćete podržati istraživačko novinarstvo kao javno dobro.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print

RELATED STORIES

SUISSE SECRETS

#investigatedbyCIN