Search
Close this search box.

Članovi stranke Radom za boljitak osnovali poljoprivredno udruženje

U prijavi se podsjeća na Zakon o udruženjima i fondacijama FBiH koji propisuje da djelatnost udruženja ne može uključivati angažiranje političkih stranaka i kandidata u predizbornoj kampanji,

Članovi, simpatizeri i aktivisti Narodne stranke Radom za boljitak su u Kiseljaku osnovali poljoprivredno udruženje „Ratar“ čiji je primarni cilj ostvarivanja poticaja za razvoj poljoprivrede u ovom srednjobosanskom gradu. Predsjednik Udruženja Borislav Stanišić je za Centar za istraživačko novinarstvo (CIN) iz Sarajeva rekao da je ideja za osnivanje ovog udruženja potekla nakon jednog stranačkog sastanka. Međutim, tvrdi da se ne sjeća kada je sastanak bio i ko je dao tu ideju: „Mi smo bili na sastanku, i sjeli smo poslije toga, popili piće, i razgovarali, i palo nam je na pamet da bi mogli osnovati udruženje kroz koje bi mogli ostvarivati naše interese“, kaže Stanišić.

Prema podacima iz sudskog registra, osnivači Udruženja su 19 osoba sa područja Kiseljaka. Najmanje njih šestero su aktivni članovi Stranke. U razgovoru sa novinarima CIN-a oni tvrde da Narodna stranka Radom za boljitak ne stoji iza osnivanja ovog udruženja. Dokumentacija pokazuje da su registraciju zatražili sekretar i predsjednik stranačkog Općinskog odbora Augustin Kršćo i Nenad Rajić koji je, ujedno, bio i na Osnivačkoj sjednici Udruženja. Međutim, nisu platiti 150 KM advokatima za registraciju Udruženja. Zbog toga su advokati uputili kantonalnom tužilaštvu u Travniku krivičnu prijavu, s tim da su kao glavnog krivca prozvali Jerka Ivankovića Lijanovića, istinskog nalogodavca osnivanja ovog udruženja.

U prijavi se podsjeća na Zakon o udruženjima i fondacijama FBiH koji propisuje da djelatnost udruženja ne može uključivati angažiranje političkih stranaka i kandidata u predizbornoj kampanji, prikupljanje sredstava za političke stranke i njihove kandidate i finansiranje kandidata, odnosno političkih stranaka.

Udruženje je osnovano u julu ove godine i do sada nije ostvarilo pravo na poljoprivredni poticaj. Međutim, šest osnivača „Ratara“ jeste. Nalaze se na listi korisnika poticaja koje je prošle godine podijelilo Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva na čijem je čelu Jerko Ivanković Lijanović, jedan od osnivača ove političke stranke.

Među njima je i Nejra Purišević, kandidat Stranke za Općinsko vijeće Kiseljak na ovogodišnjim lokalnim izborima. Ona je prošle godine dobila poticaj od 2.001 KM za proizvodnju kravljeg mlijeka i rasplodnih junica. Anto Nuić, još jedan kandidat za Općinsko vijeće ispred ove stranke, dobio je prošle godine jednokratnu podršku od 800 KM, kao i Ivo Remić i Vlado Vučić. Pero Lučić je dobio poticaj od 1.800 KM za rasplodne junice a Blažan Galić 442 KM poticaja za proizvodnju kravljeg mlijeka.

U razgovoru za CIN Nuić tvrdi da Stranka nema ništa sa Udruženjem. „To što su neki članovi ili simpatizeri ili članovi Stranke (…) kakve to veze ima? Daj da se ove površine zasiju da ne uvozimo lošu hranu, već da ljudi sami proizvode hranu“, rekao je Nuić.

Ovo nije jedino udruženje poljoprivrednika u koje su uključeni članovi Narodne stranke Radom za boljitak. Predstavnici ove stranke su Avdo Muslimović, predsjednik Udruženja poljoprivrednika Srednjobosanskog kantona, Miro Pejić, predsjednik Udruženja poljoprivrednika BiH, i Ilija Stojak, predsjednik Udruženja poljoprivrednika Tuzlanskog kantona. Prošle godine je Udruženje poljoprivrednika BiH dobilo 250.000 maraka poticaja za poljoprivredu.

Prema podacima revizije Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva koju je uradio Ured za reviziju institucija FBiH, prošle godine su podijeljena 52 miliona maraka, od čega je 3,1 milion KM otišao na ime jednokratnih poticaja koji nisu ni definisani Zakonom o novčanim potporama u poljoprivredi i ruralnom razvitku.

Na području Srednjobosanskog kantona dato je oko 6.900 poticaja za poljoprivredu u vrijednosti od preko 5,3 miliona KM. Na području općine Kiseljak, gdje je Ratar osnovan, poticaje su dobile 304 osobe i firme, dok je podijeljeno oko 345.000 KM. Prema podacima kojima CIN raspolaže, Federalni MUP vodi istragu u vezi sa određenim isplatama.

Ivana Korajlić, portparol Transparency Internationala za BiH, organizacije koja, uz ostalo, prati provedbu Zakona o sukobu interesa, kaže da bi formiranje ovakvih udruženja mogao biti sukob interesa, budući da postoji sumnja da će se koristiti političke veze za davanje donacija.

„Očigledno je postalo jako profitabilno biti član Narodne stranke Radom za boljitak“, rekla je Korajlić za CIN.

Podrška čitalaca pomaže CIN-u da razotkrije korupciju i organizirani kriminal.
Donacijom ćete podržati istraživačko novinarstvo kao javno dobro.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print

POVEZANE VIJESTI

SUISSE SECRETS

#istražioCIN

Anonimna prijava

Svojim anonimnim prijavama doprinosite integritetu naše zajednice. Molimo vas da iskoristite ovu formu kako biste sigurno prijavili bilo kakvu sumnju u korupciju ili nezakonitu aktivnost koju primijetite. Vaša hrabrost ključna je za očuvanje naših vrijednosti i promicanje transparentnosti.