Search
Close this search box.

Deset godina zatvora za finansijski kriminal

Poduzetnik iz Laktaša priznao niz krivičnih djela iz finansijskog kriminala.

Mlađen Kekerović, poduzetnik iz Laktaša, priznao je krivicu za niz krivičnih dijela pristavši na kaznu zatvora od 10 godina te oduzimanje imovine vrijedne 4 miliona KM. Ovo je najveća kazna za finansijski kriminal u poslijeratnoj Bosni i Hercegovini, saopštilo je Tužialštvo BiH.

Kekerović je priznao izvršenje krivičnih djela: oganizirani kriminal, pranje novca, porezna utaja, carinska prevara, sprečavanje dokazivanja, skidanje ili povreda službenog pečata te teška krađa.

Također, sporazumno priznanje sklopila su i laktaška poduzeća „MB Kekerović“ i „Trgopromet Dragan“ čiji je Kekerović ovlašteni zastupnik.

„Ovo će priznanje pomoći procesuiranju većeg broja predmeta višemilijunskog kriminala, koji su u izravnoj ili neizravnoj vezi sa navedenim poduzećem“, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Uz Kekerovića je u ovom predmetu optuženo još sedam osoba: Radovan Kekerović, Zoran Pavlović, Slobodan Gojković, Slobodanka Zrnić-Babić, Goran Todorović, Predrag Vidić i Biljana Trivundža, dok su Aleksandar Vuković i Dejan Amidžić optuženi za povezana djela u okviru drugog predmeta.

Predmetom su obuhvaćena i preduzeća: „MB Kekerović“ i „Trgopromet Dragan“ iz Laktaša, „Zoral Komerc“ i „Liberty“ iz Banjaluke, „Ceresol“ iz Bosanskog Broda, „Woodland Zemlja i šume“ iz Modriče“, te „3-mar“ iz Novog Grada.

Podrška čitalaca pomaže CIN-u da razotkrije korupciju i organizirani kriminal.
Donacijom ćete podržati istraživačko novinarstvo kao javno dobro.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print

POVEZANE VIJESTI

SUISSE SECRETS

#istražioCIN

Anonimna prijava

Svojim anonimnim prijavama doprinosite integritetu naše zajednice. Molimo vas da iskoristite ovu formu kako biste sigurno prijavili bilo kakvu sumnju u korupciju ili nezakonitu aktivnost koju primijetite. Vaša hrabrost ključna je za očuvanje naših vrijednosti i promicanje transparentnosti.