Search
Close this search box.

Dodik kritikovao Specijalno tužilaštvo RS-a

Umjesto da se bavi otkrivanjem najtežih oblika organizovanog i privrednog kriminala, Specijalno tužilaštvo Republike Srpske (RS) ugrožava slobodu medija i poziva novinare na informativne razgovore, navedeno je u otvorenom pismu koje je Specijalnom tužilaštvu u petak uputio Milorad Dodik, predsjednik RS-a.

Pismo je uputio nakon što je ovo tužilaštvo pozvalo Mirjanu Kusmuk, glavnu i odgovornu urednicu Glasa Srpske, da svjedoči u istrazi o trgovini ljudima i prostituciji u Banjoj Luci. Kusmuk je dobila poziv dva dana nakon što je u emisiji Radio-televizije RS-a kritikovala Specijalno tužilaštvo da je zloupotrijebilo medije, najavljujući spektakularan nastavak akcije protiv krijumčara ljudima, do kojeg nije došlo, objavio je danas Glas Srpske.

Dodik u pismu navodi da Specijalno tužilaštvo RS-a treba „pod hitno“ početi raditi svoj posao u skladu sa svojim nadležnostima i opravdati razloge svog postojanja. Prema njegovim riječima, Specijalno tužilaštvo je imalo propusta u svom radu, te je javnost izgubila povjerenje u ovu pravosudnu instituciju.

U februaru prošle godine predsjednik RS-a je uputio otvoreno pismo pravosudnim institucijama u RS-u u kojem je, uz ostalo, zahtijevao od Specijalnog tužilaštva i Jedinice za posebne istrage Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) RS-a da započnu obračun sa najtežim oblicima organizovanog i privrednog kriminala, naglašavajući da ne smije biti povlaštenih.

Prema podacima koje je u septembru prošle godine objavio Centar za istraživačko novinarstvo (CIN) iz Sarajeva, po optužnicama Specijalnog tužilaštva je bilo procesuirano 59 osoba, od čega je 39 osuđeno na ukupno 25 godina zatvora. Šest optuženih je dobilo uslovnu kaznu, dok je 14 oslobođeno.

Specijalno tužilaštvo je osnovano 2006. godine kako bi procesuiralo krivična djela privrednog i organizovanog kriminala za koja je predviđena kazna od najmanje pet godina zatvora. Međutim, CIN-ovo istraživanje je pokazalo da je dvije trećine osuđenih dobilo između tri i šest mjeseci, dok je najveća izrečena kazna bila dvije godine.

Tadašnji ministar pravde Džerard Selman rekao je da je projekt Specijalnog tužilaštva uspio i da je prerano za davanje ocjena.

Dodik u posljednjem pismu navodi da će vlasti biti prinuđene da „razmotre efikasnija institucionalna rješenja u suzbijanju organizovanog i najtežih oblika privrednog kriminala“, ukoliko Specijalno tužilaštvo ne počne raditi svoj posao.

Podrška čitalaca pomaže CIN-u da razotkrije korupciju i organizirani kriminal.
Donacijom ćete podržati istraživačko novinarstvo kao javno dobro.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print

POVEZANE VIJESTI

SUISSE SECRETS

#istražioCIN

Anonimna prijava

Svojim anonimnim prijavama doprinosite integritetu naše zajednice. Molimo vas da iskoristite ovu formu kako biste sigurno prijavili bilo kakvu sumnju u korupciju ili nezakonitu aktivnost koju primijetite. Vaša hrabrost ključna je za očuvanje naših vrijednosti i promicanje transparentnosti.