Drugi pokušaj ukidanja „bijelog hljeba“ u Republici Srpskoj

U Narodnu skupštinu Republike Srpske upućen je prijedlog za brisanje prava na „bijeli hljeb“.

Član Ujedinjene Srpske i potpredsjednik Narodne skupštine Milan Petković uputio je u Narodnu skupštinu Republike Srpske (NSRS) prijedlog da se funkcionerima nakon isteka ili prekida mandata ukine „bijeli hljeb“, pravo na šestomjesečnu platu bez rada. Ako poslanici glasaju za njegov prijedlog, ovo pravo više neće uživati entitetski ministri, delegati i poslanici, ali ni funkcioneri na lokalnim nivoima: gradonačelnici, načelnici, njihovi zamjenici, predsjednici i potpredsjednici lokalnih skupština.

Petković smatra da će se o njegovom prijedlogu raspravljati već na narednoj sjednici Narodne skupštine RS-a početkom februara. On očekuje da će se poslanici protiviti prijedlogu.

„Ja očekujem da će oni sad pokušati, poslanici u raspravi, tražiti eventualno neku modifikaciju ili ograničenje eventualno na tri mjeseca, ali vidjet ćemo. To imam za sad takve povratne informacije“, rekao je Petković.

NSRS je i u prošlom mandatu raspravljao o ukidanju ove naknade na prijedlog poslaničke grupe Napredna Srpska, ali on nije prošao jer je većina poslanika bila uzdržana na glasanju.

Međutim, pritisak javnosti je prijedlog vratio na dnevni red NSRS-a.

“Političari su ti koji treba da osluškuju glas naroda i potrebe naroda i ako nam narod ukazuje već dugo vremena da je to jedno potpuno neopravdano pravo, onda je sigurno bilo opravdano da ja tražim ukidanje toga“, kaže Petković za Centar za istraživačko novinarstvo (CIN).

Novinari CIN-a su otkrili da su po završetku mandata 2014. godine pravo na „bijeli hljeb“ u Narodnoj skupštini, Vijeću naroda i Vladi RS-a iskoristila 53 funkcionera. Njihove neto plate su građane Republike Srpske koštale skoro 843 hiljade maraka.

Četiri godine kasnije u istim institucijama naknadu je uzelo njih 37. Za njihove neto plate se davalo sto hiljada maraka mjesečno. Istraživanje je pokazalo da u RS-u nema jasnih pravila niti kontrole za dodjelu „bijelog hljeba“ pa su funkcioneri zloupotrebljavali ovo pravo i uz „bijeli hljeb“ radili i zarađivali i na drugim poslovima.

Bijeli hljeb - nije dobio samo ko nije tražio
U Republici Srpskoj nema jasnih pravila za dodjelu „bijelog hljeba“ pa su ovu naknadu koristili i funkcioneri koji imaju druga primanja.

Uz njih, pravo na platu po isteku mandata imaju i sva lica koja bira Narodna skupština RS-a, a to su desetine funkcionera entitetskih i državnih tijela.

U cijeloj zemlji je za šest godina potrošeno najmanje 8,5 miliona maraka za 476 funkcionera. Njih 15 je uzimalo „bijeli hljeb“ dva ili tri puta, što znači da su neki primali platu po dvije godine, a da pritom ništa nisu radili.

Bijelog hljeba bez motike
Građani BiH su za četiri godine platili najmanje 7,3 miliona KM za „bijeli hljeb“ koji je koristilo najmanje 460 funkcionera. Njih desetero su ovo pravo na plaću bez rada uzimali dva puta.

Pravo na produženu naknadu je ukinuto na državnom nivou, ali ga se entitetske institucije još nisu odrekle.

Podrška čitalaca pomaže CIN-u da razotkrije korupciju i organizirani kriminal.
Donacijom ćete podržati istraživačko novinarstvo kao javno dobro.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print

RELATED STORIES

SUISSE SECRETS

#investigatedbyCIN