Država i kanton plaćaju odštetu zbog sutkinje Fazlagić

Sud Bosne i Hercegovine je donio prvostepenu presudu za isplatu štete koju je nezakonitim preknjižavanjem imovine napravila bivša sutkinja Općinskog suda u Sarajevu.

Bosna i Hercegovina (BiH) i Kanton Sarajevo (KS) moraju isplatiti Borisu Farkiću 274.400 KM naknade za štetu koju je napravila sutkinja Lejla Fazlagić preknjižavanjem imovine njegove majke, odlučio je prvostepenom presudom Sud BiH.

Boris Farkić, ljekar iz Loznice, podnio je tužbu 2019. godine radi štete koja mu je napravljena nezakonitim preknjižavanjem kuće i zemljišta u Sarajevu, imovine njegove pokojne majke Sare Šarike Farhi.

Tadašnja sutkinja Općinskog suda u Sarajevu Lejla Fazlagić je 2013. godine uložila tužbu protiv Sare Šarike Farhi, potpisavši je djevojačkim imenom svoje majke koja je umrla 1988. godine. Nakon lažnog sudskog spora u kojem su korišteni lažirani dokumenti, Fazlagić je presudila u korist svoje majke koja je upisana kao vlasnica imovine Sare Farhi na sarajevskom Alifakovcu.

Sutkinja Fazlagić raskućila žrtve holokausta
Kuće, stanovi i poslovni prostori sarajevskih Jevreja stradalih u holokaustu preknjiženi su na nove vlasnike, zahvaljujući nezakonitim presudama sutkinje koja je na isti način i sama prisvojila dvije nekretnine u najužem dijelu grada.

Sutkinji Fazlagić je bilo rizično držati imovinu na majčinom imenu pa je osmislila novi spor. Uskoro je njen vodoinstalater i moler Arif Ibrahimović podnio fiktivnu tužbu protiv njene majke, tvrdeći da imovina pripada njemu. Sutkinja Milena Rajić je sredinom 2015. godine nasljedstvo Borisa Farkića dodijelila Ibrahimoviću, uz obrazloženje da je Fazlagićkina majka priznala tužbu. Ibrahimović je 2016. godine prodao nekretninu za 180.000 KM ugostitelju Almiru Hamamdžiću koji je na tom mjestu sagradio hotel.

Iako je Tužilaštvo KS prvobitno procijenilo ovu imovinu na 340.000 KM, Boris Farkić je tražio nadoknadu od 274.400 KM, u skladu sa procjenom sudskog vještaka iz decembra prošle godine. On se u tužbi pozvao na principe vladavine prava prema kojim može tražiti nadoknadu zbog nezakonitog i nepravilnog rada sutkinje.

Centar za istraživačko novinarstvo (CIN) je u aprilu 2019. godine pisao o ilegalnim postupanjima bivše sutkinje Lejle Fazlagić koja se trenutno nalazi u Hrvatskoj. Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu je protiv nje podiglo optužnicu 2018. godine jer je, između ostalog, u periodu od 2011. do 2016. godine ilegalno preknjižila imovinu desetina vlasnika sarajevskih nekretnina. U pitanju je imovina stradalih sarajevskih Jevreja, drugih preminulih građana i pojedinih preduzeća. Posljedica spornih presuda sutkinje Fazlagić je nezakonito preknjižavanje 19 nekretnina čija je procijenjena vrijednost skoro osam miliona KM, navedeno je u optužnici. Ona sama je prisvojila dvije nekretnine u najužem dijelu grada. Stanove je namjeravala prodati, ali u tome nije uspjela jer joj je Tužilaštvo KS blokiralo imovinu.

„Meni je čitav ovaj slučaj montiran i ja ću to dokazati. Ja ću se u svoje Sarajevo vratiti. Ja ću opet postati sudija“, rekla je Fazlagić novinarima CIN-a.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print

POVEZANE OBJAVE

Presuda zbog zapošljavanja na sarajevskom sudu

Općinski sud u Sarajevu morat će poništiti odluku kojom je nepropisno zaposlena Olja Avdagić, poznanica Janje Jovanović, predsjednice ovog suda. CIN je ranije otkrio da je Jovanović zapošljavala i raspoređivala više namještenika na pozicije na kojima nisu ispunjavali uvjete propisane zakonom.

Salmir Kaplan zaradio na državnom stanu

Zastupnik u Federalnom parlamentu Salmir Kaplan prodao je stan koji je po povlaštenoj cijeni kupio od institucija Kantona Sarajevo. Preprodajom je zaradio skoro 20.000 KM. CIN je ranije pisao da je, iako je imao stan u Sarajevu, za smještaj dobio skoro 25.000 maraka iz budžeta.

NASLOVNA_zemljište_Busovača
Sudsko preknjižavanje prikrilo pranje novca

Nekretnina trgovca dionicama Zijada Blekića iskorištena je, kako se sumnja, za pranje 1,1 miliona KM iz NLB Banke, a šest godina kasnije preknjižena je u travničkoj gruntovnici na nepostojeću firmu.

SUISSE SECRETS

#istrazioCIN