Državni službenici tužili Ministarstvo finansija i trezora BiH

Uposlenici državnih institucija Federacije BiH su tužili Ministarstvo finansija i trezora BiH jer im je od 1. decembra 2008. godine do septembra 2010. godine isplaćivalo manju plaću nego kolegama iz Republike Srpske.

Najmanje 130 uposlenika državnih institucija iz Federacije Bosne i Hercegovine tužilo je Ministarstvo finansija i trezora BiH zato što su 22 mjeseca primali manju plaću nego kolege iz Republike Srpske.

Pripremno ročište po ovom slučaju održano je sredinom aprila pred Sudom BiH, a početak suđenja zakazan je za 6. juni ove godine.

Tužbe su tokom 2009. i 2010. godine podnijeli pojedini uposlenici Ministarstva odbrane BiH, Službe za zajedničke institucije BiH, Agencije za rad i zapošljavanje BiH te uposlenici Agencije za unapređenje stranih investicija u BiH.

Oni su u tužbama naveli da su diskriminirani, jer su im netoplaće umanjivane za visinu poreza na dohodak, dok je njihovim kolegama iz RS-a ovaj porez plaćan iz budžeta BiH. Umanjene plaće dobijali su od 1. decembra 2008. godine do septembra 2010. godine.

Zakon o plaćama i naknadama u institucijama BiH propisuje da zaposleni koji u institucijama BiH obavljaju iste ili slične poslove primaju istu osnovnu plaću, po načelu – ista plaća za isti posao.

Međutim, Ministarstvo finansija je od decembru 2008. godine počelo primjenjivati različite propise za obračun osnovice plaće. Zbog toga su uposlenici iz FBiH primali manju plaću nego njihove kolege iz RS-a, u prosjeku za 65 KM mjesečno.

U Ministarstvu finansija i trezora BiH kažu da bi, u slučaju da Sud presudi u korist 130 usposlenika, naknadu razlike plaća mogli tražiti i ostali uposlanici u državnoj administraciji koji imaju mjesto prebivališta na području FBiH.

U institucijama BiH radi približno 14.000 uposlenih iz FBiH, a za isplatu razlike njihovih plaća iz državnog budžeta bi trebalo izdvojiti od 10 do 12 miliona KM, navode u ovom ministarstvu.

Ured za reviziju institucija BiH je u izvještaju o poslovanju Ministarstva finansija i trezora BiH za 2009. godinu naveo da je izračunavanjem osnovice plaće na dva različita načina prekršen zakonski princip – ista plaća za isti posao.

Nakon objavljivanja ovog izvještaja Ministarstvo finansija je počelo isplaćivati jednake plaće svim zaposlenim, kazao je novinarima Centra za istraživačko novinarstvo (CIN) Dževad Nekić, zamjenik glavnog revizora.

Jure Bilić, predsjednik Samostalnog sindikata državnih službenika i uposlenika BiH, kaže da je ponovnim izjednačavanjem plaća ministarstvo priznalo raniju grešku.

Fuad Kasumović, zamjenik ministra finasija i trezora BiH, kazao je da je ovakva praksa bila diskriminirajuća prema uposlenicima iz FBiH.

Kasumović dodaje da je u januaru 2009. godine zatražio od tadašnjeg rukovodstva Vijeća ministara BiH, na čelu sa Nikolom Špirićem, da ispravi ovu grešku. Kaže da nikada nije dobio odgovor.

CIN je nedavno pisao kako je zbog nezakonitog smanjenja osnovice plaća najmanje 500 zaposlenih u bh. institucijama podiglo privatne tužbe protiv države BiH.

Službenici tužili državu zbog razlike plaća
Tužbe protiv države podnijeli su službenici Granične policije BiH, SIPA-e, Parlamenta BiH, Ministarstva odbrane, Uprave za indirektno oporezivenje...

U ovom slučaju uposlenici su naveli da je Vijeće ministara BiH na nezakonit način smanjilo osnovicu plaće svim zaposlenim u državnim institucijama, za 27 KM mjesečno, počevši od jula 2009. godine. Vijeće ministara je tada donijelo odluku o smanjenju osnovice sa 535,50 KM na 498,10 KM. Ova odluka se i do danas primjenjuje od prvog jula 2009. godine.

Prema zakonu, Vijeće ministara može smanjiti osnovicu, ukoliko utvrdi da se zemlja nalazi u stanju ekonomske nestabilnosti. No, osnovica se mora utvrđivati iznova svake godine.

Tužbe su podnijeli i radnici Uprave za indirektno oporezivanje BiH, Parlamentarne skupštine BiH, Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), Ministarstva odbrane BiH, Granične policije BiH, Sistema jedinstvenih ličnih isprava (CIPS) i Agencije za rad i zapošljavanje BiH.

Podrška čitalaca pomaže CIN-u da razotkrije korupciju i organizirani kriminal.
Donacijom ćete podržati istraživačko novinarstvo kao javno dobro.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print

RELATED STORIES

SUISSE SECRETS

#investigatedbyCIN