Search
Close this search box.

Edinu Ražanici četiri mjeseca zatvora zbog zloupotrebe grantova u Brčkom

Edin Ražanica iz Brčkog je nepravosnažno osuđen na četveromjesečnu zatvorsku kaznu jer je zloupotrebom budžetskog novca sebi i bliskim osobama pribavio imovinsku korist blizu 40.000 KM, o čemu je CIN ranije pisao.
Edin Ražanica (Foto: Dženat Dreković / CIN)
Edin Ražanica (Foto: Dženat Dreković / CIN)

Osnovni sud u Brčko distriktu nepravosnažno je osudio Edina Ražanicu, predsjednika Udruženja “Centar demokratije”, na četiri mjeseca zatvora jer je zloupotrebom budžetskih grantova sebi i bliskim osobama pribavio imovinsku korist.

Ražanica je osuđen jer je kao odgovorna osoba u Udruženju “Centar demokratije” blizu 40.000 KM, koje je dobio od Vlade Brčko distrikta, potrošio za lične i potrebe njemu bliskih osoba, umjesto da ovim novcem raspolaže odgovorno i zakonito u interesu Udruženja.

On je osuđen po sporazumu sa Tužilaštvom Brčko distrikta BiH koji je zaključen nakon što je vratio cjelokupnu imovinsku korist koju je pribavio počinjenim krivičnim djelom. Uz zatvorsku kaznu mu je izrečena i zabrana vršenja dužnosti u udruženjima građana i fondacijama na period od pet godina. Ražanica ima prava žalbe na presudu.

Centar za istraživačko novinarstvo (CIN) je 2019. godine pisao da je dodjela grantova nevladinim udruženjima postala unosan biznis za njihove osnivače i lokalne političare u Brčko distriktu. Novinari su otkrili da su političari ovim novcem kupovali glasove, a da su njihovi prijatelji iz udruženja novac trošili bez kontrole.

Brčanski grantovi prijateljima i glasačima
Dodjela grantova nevladinim udruženjima postala je unosan biznis za njihove osnivače i lokalne političare u Brčko distriktu. Dok političari na ovaj način kupuju glasove, njihovi prijatelji iz udruženja troše novac bez kontrole.

Kako je navedeno u optužnici koju je Osnovni sud u Brčko distriktu potvrdio polovinom decembra 2023. godine, Ražanica je iskoristio rukovodeću poziciju u Udruženju utroškom 39.713 KM za lične i potrebe njemu bliskih osoba.

U optužnici stoji da je Ražanica od 2017. do 2020. godine supruzi platio 16.500 KM na ime zakupa prostora koje Udruženje nije koristilo. Riječ je o stanu od 20 kvadrata koji je u vrijeme zakupa korišten za stanovanje. Osim toga, sredstvima Udruženja je dvjema kćerkama kupio dva mobilna telefona u ukupnom iznosu od 2.458 KM.

Tereti ga se i da je s više osoba zaključio ugovore o djelu za održavanje nekoliko radionica koje je plaćao iako nisu održane, plaćao je pripremu i štampanje publikacije te izradu web portala iako nijedan posao nije izvršen, a dio potrošenog novca koji je dobio od Vlade i Skupštine Brčko distrikta je pravdao istim fakturama.

Nakon što je priča objavljena, Tužilaštvo Brčko distrikta je podiglo četiri optužnice od kojih je jedna rezultirala pravosnažnom presudom.

Četvrta optužnica nakon CIN-ove priče o zloupotrebi brčanskih grantova
Tužilaštvo Brčko distrikta BiH je podiglo optužnicu protiv Edina Ražanice zbog sumnje da je zloupotrebom novca koji je Vlada Brčko distrikta dodijelila njegovom udruženju sebi i drugima pribavio imovinsku korist veću od 39.000 KM.

Ćazim Dačaj, bivši zastupnik Skupštine Brčko distrikta, osuđen je 2021. godine na četverogodišnji zatvor zbog zloupotrebe položaja pri dodjeli grantova lokalnim udruženjima građana. Optuženi su i Alija Denjagić, nezavisni zastupnik u Skupštini Brčko distrikta te Alen Mujkić koji se terete da su zloupotrebom budžetskih grantova sebi i drugima pribavili imovinsku korist.

Podrška čitalaca pomaže CIN-u da razotkrije korupciju i organizirani kriminal.
Donacijom ćete podržati istraživačko novinarstvo kao javno dobro.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print

POVEZANE VIJESTI

SUISSE SECRETS

#istražioCIN

Anonimna prijava

Svojim anonimnim prijavama doprinosite integritetu naše zajednice. Molimo vas da iskoristite ovu formu kako biste sigurno prijavili bilo kakvu sumnju u korupciju ili nezakonitu aktivnost koju primijetite. Vaša hrabrost ključna je za očuvanje naših vrijednosti i promicanje transparentnosti.