Search
Close this search box.

Četvrta optužnica nakon CIN-ove priče o zloupotrebi brčanskih grantova

Tužilaštvo Brčko distrikta BiH je podiglo optužnicu protiv Edina Ražanice zbog sumnje da je zloupotrebom novca koji je Vlada Brčko distrikta dodijelila njegovom udruženju sebi i drugima pribavio imovinsku korist veću od 39.000 KM.
Edin Ražanica (Foto: Dženat Dreković / CIN)

Tužilaštvo Brčko distrikta Bosne i Hercegovine (BiH) optužilo je Edina Ražanicu iz Brčkog za zloupotrebu položaja i ovlasti. Tereti ga se da je kao predsjednik Udruženja “Centar demokratije” 39.000 KM koje je dobio od Vlade Brčko distrikta za rad Udruženja uzeo sebi, dao porodici i drugima.

U optužnici koju je Osnovni sud u Brčko distriktu potvrdio polovinom decembra 2023. godine navedeno je da je Ražanica od 2017. do 2020. godine supruzi platio 16.500 KM za zakup prostora koje Udruženje nije koristilo. Riječ je o stanu od 20 kvadrata koji je u vrijeme zakupa korišten za stanovanje. Osim toga, sredstvima Udruženja je dvjema kćerkama kupio dva mobilna telefona u ukupnom iznosu od 2.458 KM.

Također, tereti ga se da je s više osoba zaključio ugovore o djelu za održavanje nekoliko radionica koje je plaćao iako nisu održane, plaćao je pripremu i štampanje publikacije te izradu veb-portala iako nijedan posao nije izvršen, a dio potrošenog novca koji je dobio od Vlade i Skupštine Brčko distrikta je pravdao istim fakturama.

Tužilaštvo je od Suda zatražilo da Ražanici bude izreknuta mjera zabrane vršenja dužnosti odgovorne osobe u udruženjima građana i fondacijama od najmanje pet godina, kao i da se njemu i drugim osobama oduzme pribavljena imovinska korist.

Centar za istraživačko novinarstvo (CIN) je još 2019. godine pisao da je dodjela grantova nevladinim udruženjima postala unosan biznis za njihove osnivače i lokalne političare u Brčko distriktu. Novinari su otkrili da su političari ovim novcem kupovali glasove, a da su njihovi prijatelji iz udruženja novac trošili bez kontrole, a jedan od njih je i Ražanica.

Brčanski grantovi prijateljima i glasačima
Dodjela grantova nevladinim udruženjima postala je unosan biznis za njihove osnivače i lokalne političare u Brčko distriktu. Dok političari na ovaj način kupuju glasove, njihovi prijatelji iz udruženja troše novac bez kontrole.

Nakon što je priča objavljena, Tužilaštvo Brčko distrikta je podiglo ukupno četiri optužnice od kojih je jedna rezultirala pravosnažnom presudom.

Ćazim Dačaj, bivši zastupnik Skupštine Brčko distrikta, osuđen je 2021. godine na četverogodišnji zatvor zbog zloupotrebe položaja pri dodjeli grantova lokalnim udruženjima građana. Dačaju je oduzeta i imovina vrijedna 131.000 KM koju je stekao krivičnim djelom te mu je na pet godina zabranjeno da obavlja zastupničku dužnost u Skupštini Brčko distrikta.

Osuđen bivši brčanski zastupnik Ćazim Dačaj
Bivšem zastupniku u Skupštini Brčko distrikta izrečena je zatvorska kazna zbog zloupotrebe položaja pri dodjeli grantova udruženjima.

U toku je sudski postupak protiv Alije Denjagića, nezavisnog zastupnika u Skupštini Brčko distrikta, i Enide Osmanović-Stevanović, predsjednice Udruženja građana „Sjedinjene nacionalne manjine“ (SNM), također zbog zloupotrebe položaja. Tužilaštvo Brčko distrikta je Denjagića optužilo da je putem brčanskih grantova pribavio imovinsku korist veću od 32.000 KM, a na štetu Udruženja SNM i Vlade Brčko distrikta. Osmanović-Stevanović se tereti da je iskoristila položaj da bi Denjagiću i njemu bliskim osobama omogućila da dio sredstava dodijeljenih Udruženju SNM koriste za lične potrebe.

Optužen zastupnik iz Brčkog Alija Denjagić
Tužilaštvo Brčko distrikta je podiglo optužnicu protiv skupštinskog zastupnika Alije Denjagića i Enide Osmanović-Stevanović, predsjednice lokalnog udruženja građana. Optuženi su da su zloupotrijebili položaj da bi putem brčanskih grantova sebi i drugima osigurali imovinsku korist.

Također, Tužilaštvo je podiglo i optužnicu protiv Alena Mujkića zbog sumnje da je putem udruženja kojima je rukovodio zloupotrebom budžetskih grantova sebi i drugima pribavio imovinsku korist. On je optužen da je od 2017. do 2021. godine trošio grantove koje mu je dodijelila Vlada Brčko distrikta za lične potrebe te drugima plaćao ugovore o djelu za usluge koje nisu izvršene. Kako je navedeno u optužnici, Mujkić je fiktivno prikazivao utrošak skoro polovine od 422.500 KM, novca koji je dobio za rad udruženja.

Nova optužnica zbog zloupotrebe brčanskih grantova
Tužilaštvo Brčko distrikta BiH podiglo je optužnicu protiv Alena Mujkića zbog sumnje da je preko udruženja kojima je rukovodio zloupotrebom budžetskih grantova sebi i drugima pribavio imovinsku korist veću od 230.000 KM, o čemu je CIN ranije pisao.

Podrška čitalaca pomaže CIN-u da razotkrije korupciju i organizirani kriminal.
Donacijom ćete podržati istraživačko novinarstvo kao javno dobro.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print

POVEZANE VIJESTI

SUISSE SECRETS

#istražioCIN

Anonimna prijava

Svojim anonimnim prijavama doprinosite integritetu naše zajednice. Molimo vas da iskoristite ovu formu kako biste sigurno prijavili bilo kakvu sumnju u korupciju ili nezakonitu aktivnost koju primijetite. Vaša hrabrost ključna je za očuvanje naših vrijednosti i promicanje transparentnosti.