Search
Close this search box.

Osuđen bivši brčanski zastupnik Ćazim Dačaj

Bivšem zastupniku u Skupštini Brčko distrikta izrečena je zatvorska kazna zbog zloupotrebe položaja pri dodjeli grantova udruženjima.
Ćazim Dačaj

Osnovni sud u Brčko distriktu osudio je Ćazima Dačaja, bivšeg zastupnika Skupštine Brčko distrikta, na četverogodišnji zatvor zbog zloupotrebe položaja pri dodjeli grantova lokalnim udruženjima građana. Dačaju je, osim zatvorske kazne, oduzeta imovina u vrijednosti 131 hiljade KM koju je stekao krivičnim djelom te mu je na pet godina zabranjeno da obavlja zastupničke dužnosti u Skupštini Brčko distrikta.

Tužilaštvo Brčko distrikta Bosne i Hercegovine (BiH) je početkom godine optužilo Dačaja da je amandmanima na budžet dodjeljivao grantove udruženjima građana, a potom od njih tražio da mu vrate dio novca. Ovako je od 2015. do 2020. godine za sebe pribavio imovinsku korist koja mu je ovom presudom oduzeta.

Novinari Centra za istraživačko novinarstvo (CIN) su priču o Dačaju i zloupotrebama javnog novca pri dodjeli grantova u Brčko distriktu otkrili krajem 2019. godine. Otkriveno je da su skupštinski zastupnici novac grantova koristili kako bi podmićivali svoje prijatelje i stranačke kolege te osigurali glasove na izborima. Niti jedna institucija u Brčko distriktu nije detaljno kontrolisala trošenje ovog novca.

Brčanski grantovi prijateljima i glasačima
Dodjela grantova nevladinim udruženjima postala je unosan biznis za njihove osnivače i lokalne političare u Brčko distriktu. Dok političari na ovaj način kupuju glasove, njihovi prijatelji iz udruženja troše novac bez kontrole.

Tadašnji zastupnik Ćazim Dačaj je u 2018. i 2019. godini podijelio više od 650 hiljada KM udruženjima . Polovina njih osnovana je samo nekoliko mjeseci prije dobijanja granta, o njihovom radu se ništa ne zna, a novinari CIN-a ih tada nisu pronašli na prijavljenim adresama.

Dačaj je novinarima tada priznao da je, zahvaljujući grantovima koje je dijelio, dobio stotinjak glasova na izborima, što mu je omogućilo da kao predstavnik nacionalne manjine osvoji mandat u Skupštini. Na funkciju je stigao osvojivši 384 glasa.

Istraživanje CIN-a je pokazalo da su zastupnici Skupštine Distrikta bez jasnih pravila i kontrole za dvije godine podijelili više od devet miliona KM udruženjima građana. Predstavnici udruženja su novac trošili na sebe i prijatelje, a prilikom pravdanja manipulisali računima.

U 2020. godini zastupnici nisu imali priliku dodjeljivati grantove jer je novac preusmjeren za borbu protiv koronavirusa.

Podrška čitalaca pomaže CIN-u da razotkrije korupciju i organizirani kriminal.
Donacijom ćete podržati istraživačko novinarstvo kao javno dobro.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print

POVEZANE VIJESTI

SUISSE SECRETS

#istražioCIN

Anonimna prijava

Svojim anonimnim prijavama doprinosite integritetu naše zajednice. Molimo vas da iskoristite ovu formu kako biste sigurno prijavili bilo kakvu sumnju u korupciju ili nezakonitu aktivnost koju primijetite. Vaša hrabrost ključna je za očuvanje naših vrijednosti i promicanje transparentnosti.