Search
Close this search box.

Nova optužnica zbog zloupotrebe brčanskih grantova

Tužilaštvo Brčko distrikta BiH podiglo je optužnicu protiv Alena Mujkića zbog sumnje da je preko udruženja kojima je rukovodio zloupotrebom budžetskih grantova sebi i drugima pribavio imovinsku korist veću od 230.000 KM, o čemu je CIN ranije pisao.
FOTO: Dženat Dreković (CIN)

Protiv Alena Mujkića, odgovorne osobe u brčanskim udruženjima „Sportaš“ i Centar za turizam i kulturu, Tužilaštvo Brčko distrikta Bosne i Hercegovine (BiH) je podiglo optužnicu za najteži oblik zloupotrebe položaja ili ovlaštenja i pranje novca.

On je optužen da je od 2017. do 2021. godine trošio grantove koje mu je dodijelila Vlada Brčko distrikta za lične potrebe te drugima plaćao ugovore o djelu za usluge koje nisu izvršene. Kako je navedeno u optužnici, Mujkić je fiktivno prikazivao utrošak skoro polovine od 422.500 KM, novca koji je dobio za rad udruženja.

Optužnicom, koja je potvrđena pred Osnovnim sudom u Brčkom, Tužilaštvo je zatražilo da se Mujkiću oduzme imovinska korist od 74.419 KM te skoro 160.000 KM od firmi, udruženja i osoba kojima je, navodno, uplaćivan novac. Također, Tužilaštvo je Sudu predložilo da mu se zabrani vršenje dužnosti u udruženjima i fondacijama u trajanju od maksimalno deset godina.

„Ova sredstva je stavljao u redovne finansijske tokove, koristeći ih za svoje lične potrebe ili za plaćanje obaveza drugih osoba”, navedeno je u saopštenju Tužilaštva.

Propisana kazna zatvora za zloupotrebu položaja i ovlaštenja je najmanje tri godine, a za pranje novca od jedne do deset godina.

Centar za istraživačko novinarstvo (CIN) je još 2019. godine pisao kako je dodjela grantova nevladinim udruženjima postala unosan biznis za njihove osnivače i lokalne političare u Brčko distriktu. Novinari su otkrili da su političari ovim novcem kupovali glasove, a da su njihovi prijatelji iz udruženja novac trošili bez kontrole.

Brčanski grantovi prijateljima i glasačima
Dodjela grantova nevladinim udruženjima postala je unosan biznis za njihove osnivače i lokalne političare u Brčko distriktu. Dok političari na ovaj način kupuju glasove, njihovi prijatelji iz udruženja troše novac bez kontrole.

Istraživanje je pokazalo da su se predstavnici udruženja razbacivali novcem građana – trošili su ga na sebe i prijatelje, nabavljali skupocjeni namještaj i opremu, a prilikom pravdanja manipulisali računima. Nijedna institucija u Brčko distriktu nije detaljno kontrolisala trošenje ovog novca.

Ćazim Dačaj, bivši zastupnik Skupštine Brčko distrikta, osuđen je 2021. godine, nakon CIN-ovog istraživanja, na četverogodišnji zatvor zbog zloupotrebe položaja pri dodjeli grantova lokalnim udruženjima građana. Dačaju je oduzeta i imovina vrijedna 131.000 KM koju je stekao krivičnim djelom te mu je na pet godina zabranjeno da obavlja zastupničku dužnost u Skupštini Brčko distrikta.

Osuđen bivši brčanski zastupnik Ćazim Dačaj
Bivšem zastupniku u Skupštini Brčko distrikta izrečena je zatvorska kazna zbog zloupotrebe položaja pri dodjeli grantova udruženjima.

Također, u toku je sudski postupak protiv Alije Denjagića, nezavisnog zastupnika u Skupštini Brčko distrikta, i Enide Osmanović-Stevanović, predsjednice Udruženja građana „Sjedinjene nacionalne manjine“ (SNM), također zbog zloupotrebe položaja. Tužilaštvo Brčko distrikta je Denjagića optužilo da je preko brčanskih grantova pribavio imovinsku korist veću od 32.000 KM, a na štetu udruženja SNM i Vlade Brčko distrikta. Osmanović-Stevanović se tereti da je iskoristila položaj da bi Denjagiću i njemu bliskim osobama omogućila da dio sredstava dodijeljenih udruženju SNM koriste za lične potrebe.

Optužen zastupnik iz Brčkog Alija Denjagić
Tužilaštvo Brčko distrikta je podiglo optužnicu protiv skupštinskog zastupnika Alije Denjagića i Enide Osmanović-Stevanović, predsjednice lokalnog udruženja građana. Optuženi su da su zloupotrijebili položaj da bi putem brčanskih grantova sebi i drugima osigurali imovinsku korist.

Podrška čitalaca pomaže CIN-u da razotkrije korupciju i organizirani kriminal.
Donacijom ćete podržati istraživačko novinarstvo kao javno dobro.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print

POVEZANE VIJESTI

SUISSE SECRETS

#istražioCIN

Anonimna prijava

Svojim anonimnim prijavama doprinosite integritetu naše zajednice. Molimo vas da iskoristite ovu formu kako biste sigurno prijavili bilo kakvu sumnju u korupciju ili nezakonitu aktivnost koju primijetite. Vaša hrabrost ključna je za očuvanje naših vrijednosti i promicanje transparentnosti.