Search
Close this search box.

Optužen zastupnik iz Brčkog Alija Denjagić

Tužilaštvo Brčko distrikta je podiglo optužnicu protiv skupštinskog zastupnika Alije Denjagića i Enide Osmanović-Stevanović, predsjednice lokalnog udruženja građana. Optuženi su da su zloupotrijebili položaj da bi putem brčanskih grantova sebi i drugima osigurali imovinsku korist.

Tužilaštvo Brčko distrikta Bosne i Hercegovine (BiH) je podiglo optužnicu protiv Alije Denjagića, nezavisnog zastupnika u Skupštini Brčko distrikta, i Enide Osmanović-Stevanović, predsjednice Udruženja građana „Sjedinjene nacionalne manjine“ zbog zloupotrebe položaja.

Denjagića se tereti da je od 2018. do 2021. godine zloupotrijebio službeni položaj da bi pribavio imovinsku korist veću od 32 hiljade KM, pri čemu je oštetio Udruženje građana „Sjedinjene nacionalne manjine“ (SNM) i Brčko distrikt.

U optužnici je navedeno da je Osmanović-Stevanović iskoristila položaj da bi Denjagiću i njemu bliskim osobama pribavila imovinsku korist tako što im je omogućila da dio sredstava koja su dodijeljena udruženju SNM putem grantova za redovan rad koriste za lične potrebe.

Novinari Centra za istraživačko novinarstvo (CIN) su prije četiri godine pisali o zloupotrebama javnog novca pri dodjeli grantova u Brčko distriktu. Otkriveno je da su skupštinski zastupnici novac grantova koristili za kupovinu glasova na izborima, a njihovi prijatelji iz udruženja trošili novac bez kontrole.

Brčanski grantovi prijateljima i glasačima
Dodjela grantova nevladinim udruženjima postala je unosan biznis za njihove osnivače i lokalne političare u Brčko distriktu. Dok političari na ovaj način kupuju glasove, njihovi prijatelji iz udruženja troše novac bez kontrole.

Novinari su otkrili da je Denjagić za dvije godine udruženjima podijelio više od 620 hiljada maraka. On je amandmanima na budžet dodjeljivao grantove udruženjima građana, a potom od njih tražio da mu vrate dio novca.

Udruženje građana SNM dobilo je 151 hiljadu maraka. Ovo udruženje su osnovali njegovi bliski prijatelji, a tu je radila i njegova bivša supruga. O povezanosti s Udruženjem Denjagić tada nije želio pričati s novinarima.

Nakon CIN-ove priče 2021. godine Osnovni sud u Brčko distriktu je osudio Ćazima Dačaja, bivšeg zastupnika Skupštine Brčko distrikta, na četverogodišnji zatvor zbog zloupotrebe položaja pri dodjeli grantova lokalnim udruženjima građana. Oduzeta mu je i imovina u vrijednosti 131 hiljade KM.

Osuđen bivši brčanski zastupnik Ćazim Dačaj
Bivšem zastupniku u Skupštini Brčko distrikta izrečena je zatvorska kazna zbog zloupotrebe položaja pri dodjeli grantova udruženjima.

Podrška čitalaca pomaže CIN-u da razotkrije korupciju i organizirani kriminal.
Donacijom ćete podržati istraživačko novinarstvo kao javno dobro.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print

POVEZANE VIJESTI

SUISSE SECRETS

#istražioCIN

Anonimna prijava

Svojim anonimnim prijavama doprinosite integritetu naše zajednice. Molimo vas da iskoristite ovu formu kako biste sigurno prijavili bilo kakvu sumnju u korupciju ili nezakonitu aktivnost koju primijetite. Vaša hrabrost ključna je za očuvanje naših vrijednosti i promicanje transparentnosti.