Search
Close this search box.

Fotograf CIN-a Dženat Dreković dobitnik nagrade „Eko novinar“

Dženat Dreković, fotograf CIN-a, dobitnik je nagrade „Eko novinar“ za najbolju fotografiju koju dodjeljuje Centar za promociju civilnog društva.
Fotograf CIN-a Dženat Dreković dobitnik nagrade „Eko novinar“

Dženat Dreković, fotograf Centra za istraživačko novinarstvo (CIN), dobitnik je nagrade „Eko novinar“ za najbolju fotografiju koje dodjeljuje Centar za promociju civilnog društva (CPCD) za odgovorno i utjecajno izvještavanje o okolišu.

Dreković je nagradu dobio za seriju fotografija koje je uradio tokom istraživanja za CIN-ovu priču „Zagađivači rijeka van domašaja inspekcije“ koja je objavljena u aprilu 2023. godine. Istraživanje je pokazalo da zagađivači rijeka u Federaciji Bosne i Hercegovine (FBiH) bez sankcija truju rijeke i zemljište na kojem poljoprivrednici uzgajaju usjeve i hrane stoku.

Naime, u Zakonu o vodama FBiH ne postoji propisana kazna za prekomjerno ispuštanje zagađenja u rijeku. U Uredbi o uslovima ispuštanja otpadnih voda u okoliš i sisteme javne kanalizacije propisano je da sva nova postrojenja moraju uskladiti kvalitet svojih otpadnih voda sa propisanim vrijednostima, ali Federalno ministarstvo za okoliš i turizam stalnim izmjenama propisa već deceniju zagađivačima odlaže rokove.

Nagradu za najbolji tekst dobila je Nikolina Damjanić, novinarka portala Mondo.ba, za priču „Ekološka opasnost: Da li znate koje su to ‘crne tačke’ u Srpskoj?“

Za najbolji audio/videoprilog nagradu je dobila je Vesna Vukmirović, novinarka Radio-televizije BN, za priču „KAD SE RIJEKE POBUNE: Devastacija korita naših rijeka velikih je razmjera, sve rijeke ugrožene?!“

Novinarska nagrada „Eko novinar/ka“ dodjeljuje se u tri kategorije o temi zaštite okoliša: za najbolji medijski tekst, najbolji audio/videoprilog i najbolju fotografiju. Na konkurs je stiglo više od 75 prijava u svim kategorijama.

Nagrade su dodijeljene 11. decembra 2023. godine u Sarajevu u organizaciji CPCD-a.

Zagađivači rijeka van domašaja inspekcije
Najveći zagađivači rijeka u Federaciji BiH su van domašaja inspekcije jer ministarstvo već deceniju odlaže rokove za adekvatno pročišćavanje otpadnih voda pa oni bez sankcija truju rijeke i zemljište na kojem poljoprivrednici uzgajaju usjeve i hrane stoku.

 

Podrška čitalaca pomaže CIN-u da razotkrije korupciju i organizirani kriminal.
Donacijom ćete podržati istraživačko novinarstvo kao javno dobro.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print

POVEZANE VIJESTI

SUISSE SECRETS

#istražioCIN

Anonimna prijava

Svojim anonimnim prijavama doprinosite integritetu naše zajednice. Molimo vas da iskoristite ovu formu kako biste sigurno prijavili bilo kakvu sumnju u korupciju ili nezakonitu aktivnost koju primijetite. Vaša hrabrost ključna je za očuvanje naših vrijednosti i promicanje transparentnosti.