Search
Close this search box.

Gavrankapetanović poklonio supruzi imovinu od 600.000 KM

Nakon što je Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu otvorilo istragu protiv doktora Farisa Gavrankapetanovića, on je svoje nekretnine prepisao supruzi Almi.

Doktor Faris Gavrankapetanović, bivši direktor Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS), poklonio je supruzi Almi početkom ove i krajem prošle godine nekretnine vrijedne 600.000 KM. Radi se o dva stana i pet garažnih mjesta koje je Gavrankapetanović ranije dobio na poklon od svoje majke Fikrete.

Ova imovina je prepisana na Almu Gavrankapetanović-Karović nakon što je Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu otvorilo istragu protiv doktora Gavrankapetanovića zbog zloupotrebe službenog položaja.

Centar za istraživačko novinarstvo (CIN) je u martu objavio priču o tome kako je porodica Gavrankapetanović stekla imovinu vrijednu dva miliona maraka, iako takve investicije nisu mogli pokriti prijavljenim prihodima. Gavrankapetanovićeva kćerka Iman, studentica bez stalnog zaposlenja, posjeduje stan i garaže plaćene 382.000 KM, bivša supruga Amela vlasnica je stana i garaže od 575.000 KM, majka Fikreta posjeduje kuću kupljene za 94.000 KM a Gavrankapetanović ima i kuće i zemljišta u Počitelju vrijedne skoro 200.000 KM.

Pored toga, on je posjedovao i dvije garaže i dva stana u centru Sarajeva, koje mu je majka Fikreta poklonila. Nekretnine je kupila 2012. za 757.000 KM. Međutim, Gavrankapetanović je upravo dio tih nekretnina u januaru 2014. i decembru 2013. godine prepisao na suprugu, nakon što je otvorena istraga protiv njega.

Nekretnine GavrankapetanovićaNekretnine Gavrankapetanovića u martu 2014. (Ilustracija: CIN)

Novinari CIN-a su ranije razgovarali sa Gavrankapetanovićevom majkom, koja je rekla da je u penziji još od kraja rata te da je novac za stanove zaradila devedesetih godina, radeći kao mikrobiolog u jednoj vojnoj bolnici u Tripoliju u Libiji.

Krajem prošle godine Kantonalno tužilaštvo iz Sarajeva je pokrenulo istragu protiv Gavrankapetanovića zbog sumnji da je zloupotrijebio položaj šefa KCUS-a. Tužilaštvo sumnja da je od 2004. do 2010. nesavjesnim poslovanjem oštetio KCUS za 23,5 miliona maraka, jer je, između ostalog, sklapao štetne ugovore u postupcima javnih nabavki. Navodno, Gavrankapetanović nije poštovao zakonske procedure o broju učesnika na tenderima,  pogrešno je vrednovao prispjele ponude u postupcima nabavke CT-aparata, računarske opreme i softvera, a pri izboru zaštitarskih agencija za obezbjeđenje objekata nije poštovao pravilo konkurentnosti.

Tužilaštvo ga još tereti da je u Klinički centar nezakonito zaposlio 260 osoba, te da je sa pojedinim uposlenicima zaključivao menadžerske ugovore, koji omogućuju dodatne prihode, te da je prikrivao gubitke u poslovanju klinike. Gavrankapetanovića sumnjiče da je takvim postupcima ostvario imovinsku korist.

Istraga je i dalje u toku, kazali su novinarima CIN-a u Tužilaštvu KS, a nadležni tužilac nije podnio zahtjev za blokiranje imovine Farisa Gavrankapetonovića, zbog čega je on i dalje može prodavati ili poklanjati.

Međutim, prema federalnom Zakonu o oduzimanju nezakonito stečene imovine krivičnim djelom, koji je na snagu stupio u septembru ove godine, imovina će moći biti oduzeta ako sud presudi da je ona stečena nezakonitim radnjama i da prenos vlasništva nad imovinom nije bio „u dobroj vjeri“.

Podrška čitalaca pomaže CIN-u da razotkrije korupciju i organizirani kriminal.
Donacijom ćete podržati istraživačko novinarstvo kao javno dobro.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print

POVEZANE VIJESTI

SUISSE SECRETS

#istražioCIN

Anonimna prijava

Svojim anonimnim prijavama doprinosite integritetu naše zajednice. Molimo vas da iskoristite ovu formu kako biste sigurno prijavili bilo kakvu sumnju u korupciju ili nezakonitu aktivnost koju primijetite. Vaša hrabrost ključna je za očuvanje naših vrijednosti i promicanje transparentnosti.