Search
Close this search box.

Goran Salihović privremeno smijenjen sa pozicije glavnog državnog tužioca

Odluka o Salihovićevoj smjeni je donesena zbog disciplinskog postupka koji se vodi protiv njega. Od sutra njegov posao preuzima Gordana Tadić.

Od sutra 29. septembra na čelu Tužilaštva Bosne i Hercegovine (BiH) neće biti Goran Salihović, već njegova dosadašnja zamjenica Gordana Tadić. Tako je danas odlučila Prvostepena disciplinska komisija Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) BiH zbog disciplinskog postupka koji je otvoren protiv Salihovića. Ova odluka će ostati na snazi do okončanja postupka.

U saopćenju iz VSTV-a je obrazloženo da je postupak pokrenuo prije nešto više od mjesec dana Ured disciplinskog tužioca (UDT) na osnovu pisanja medija.

Nakon provedene istrage je utvrđeno da postoji dovoljno dokaza da je Salihović izvršio niz disciplinskih prekršaja među kojima su: propuštanje da traži svoje izuzeće od postupanja u predmetima gdje je postojao sukob interesa, upuštanje u neprimjerene kontakte sa sudijom ili strankama u postupku, omogućavanje vršenja dužnosti tužioca osobama koje na to nisu zakonom ovlaštene, miješanje u postupanje sudije ili tužioca s namjerom opstruiranja ili potcjenjivanja njihovih aktivnosti, namjerno davanje lažne, obmanjive ili nedovoljne informacije u vezi sa: prijavama za radno mjesto, disciplinskim stvarima, pitanjima unapređenja i napredovanja u službi ili bilo kojim drugim pitanjima koja su u nadležnosti VSTV-a BiH.

Odluku o njegovoj suspenziji do okončanja disciplinskog postupka Prvostepena disciplinska komisija VSTV-a je donijela na zahtjev UDT-a. Počevši od sutra, njegov posao će preuzeti Gordana Tadić, šefica Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH. Ona ima 20 godina tužilačkog staža i dvije godine je zamjenik glavnog tužioca Tužilaštva BiH.

U saopćenju koje je Salihović uputio danas medijima je navedeno da će uložiti žalbu na ovakvu odluku.

„Građanima i javnosti poručujem da sam spreman na bilo kakav postupak pri UDT-u jer sam siguran u ispravnost i zakonitost svojih odluka i tražim da se postupak vodi potpuno javno kako bi se vidjela cijela montaža i konstrukcija“, kazao je Salihović.

Podrška čitalaca pomaže CIN-u da razotkrije korupciju i organizirani kriminal.
Donacijom ćete podržati istraživačko novinarstvo kao javno dobro.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print

POVEZANE VIJESTI

SUISSE SECRETS

#istražioCIN

Anonimna prijava

Svojim anonimnim prijavama doprinosite integritetu naše zajednice. Molimo vas da iskoristite ovu formu kako biste sigurno prijavili bilo kakvu sumnju u korupciju ili nezakonitu aktivnost koju primijetite. Vaša hrabrost ključna je za očuvanje naših vrijednosti i promicanje transparentnosti.