Search
Close this search box.

Građani sve češće opravdavaju nasilje nad novinarima u BiH

Bosna i Hercegovina je pala za jedno mjesto na globalnom indeksu slobode medija.

Danas se obilježava Svjetski dan slobode medija. Bosna i Hercegovina se prema Indeksu slobode medija u 2019. godini, koji sačinjava organizacija “Novinari bez granica” (Reporters without borders), našla na 63. mjestu među 180 država svijeta po pitanju slobode medija.

Naša zemlja nije zabilježila napredak na polju medijskih sloboda, nego je pala za jedno mjesto u odnosu na prošlu godinu.

Borka Rudić, generalna sekretarka Udruženja „BH novinari“ je za Centar za istraživačko novinarstvo kazala kako se na medije u BiH konstantno vrše politički pritisci i napadi.

„I onda se ti mediji uvijek povezuju sa nekim drugim centrima moći.To je klasična politička manipulacija i pokušaj da se zaista zaustave novinari i kritičko novinarstvo“, kazala je Rudić.

Medijsku zajednicu u BiH u proteklih pola godine uzdrmali su napadi na novinara „Radio Televiziju BN“ Vladimira Kovačevića i fotografa portala „Žurnal“ Adija Kebu.

Kovačevića su, u augustu prošle godine, ispred zgrade u kojoj živi sačekala dvojica maskiranih napadača: „Napali su me bukvalno ispred ulaza, metalnim šipkama po glavi i tijelu, oborili i nastavili da udaraju“.

Napadači su pobjegli nakon reakcije komšija, a tužilaštvo je ovaj napad okarakterisalo kao pokušaj ubistva. Uhapšen je Marko Čolić kojem sudi Okružni sud u Banjoj Luci, a za drugim napadačem Nedeljkom Dukićem se još traga.

„Ono što, međutim, sve manje se spominje, a na čemu moramo insistirati, jeste ko, ustvari, stoji iza čitavog napada. (…) Prema nekim dosadašnjim, naravno, nezvaničnim saznanjima, iza čitave priče stoje ljudi koji imaju odlične konekcije sa pojedincima koji upravljaju Republikom Srpskom svih ovih godina“, kazao je Kovačević.

Prema istraživanju koje su proveli Udruženje BH novinari i Fondacija Friedrih Ebert najveći dio građana BiH – 79 % sudionika istraživanja, smatraju „neprihvatljivom svaku vrstu napada na novinare i medije“, dok istovremeno čak 27% ispitanika u Republici Srpskoj i 17 % u Federaciji BiH opravdavaju nasilje.

U poređenju sa 2018. godinom, rezultati pokazuju porast broja građana od 14% koji opravdavaju nasilje nad novinarima u BiH. Ovo istraživanje je provedeno u aprilu 2019. godine.

Svjetski dan slobode medija ustanovila je Generalna skupština Ujedinjenih naroda 1993. godine, s ciljem promovisanja slobode mišljenja i izražavanja, kao temeljnog ljudskog prava. Od tada se svake godine Svjetski dan slobode medija koristi za podsjećanje da je u mnogim zemljama svijeta slobodno novinarstvo ugroženo, da se novinarski izvještaji cenzuriraju, a novinari su fizički i verbalno napadani.

 

 

Podrška čitalaca pomaže CIN-u da razotkrije korupciju i organizirani kriminal.
Donacijom ćete podržati istraživačko novinarstvo kao javno dobro.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print

POVEZANE VIJESTI

SUISSE SECRETS

#istražioCIN