Search
Close this search box.

Građani žele kontrolu nad svojim novcem

Građani Sarajeva danas su potpisivali peticiju protiv netransparentnog trošenja budžetskog novca. Oni traže više informacija i veću odgovornost vlasti.

Kao i njeni sugrađani, gospođa Nuhić, penzionisana prosvjetna radnica, danas je u Sarajevu potpisala peticiju protiv netransparentnog trošenja javnog novca. Ova penzionerka kaže da je razočarana nemarom vlasti.

“Tužno je da nakon 35 godina rada imam penziju 360 KM, dok oni dobijaju po nekoliko hiljada KM”, rekla je Nuhić i dodala da su vlasti dovele narod do očaja.

Trodnevnu akciju potpisivanja peticije organizovao je Centar za promociju civilnog društva. Prema riječima Mirjane Sirćo, menadžerice projekta, građani peticijom zahtijevaju od vlasti da budžet donosi na vrijeme i da vodi računa o stvarnim prioritetima građana.

“Građani trebaju učestvovati u javnim raspravama pri donošenju budžeta. On se mora raditi na način koji je nama razumljiv”, rekla je Sirćo.

Sirćo kaže da do promjena neće doći bez truda. Ovo je njihov pokušaj da aktiviraju građane kako bi se čuo i njihov glas. Rekla je i da građani moraju shvatiti da se bez nihovog aktivizma neće ništa promijeniti. Kaže da je planirano prikupiti 3.000 potpisa. Prema njenim riječima, to je relevantan broj potpisa za grad Sarajevo.

“Ovo ćemo im javno uručiti u jednoj od TV-emisija. Očekujemo da će vlast pokazati odgovornost prema zahtjevu tolikog broja građana”, rekla je Sirćo.

Ljuban Prka, jedan od potpisnika, kaže da mu nije jasno kako se pare troše, a da ih niko ne kontroliše.

“Ne očekujem da će moj potpis nešto drastično promijeniti. Bitno je da se nešto počne dešavati u državi”, rekao je Prka.

Građani peticiju mogu potpisati do 16. marta ispred Sarajevske katedrale, u periodu od 12:00 do 15:00 sati. Svoje potpise mogu poslati i faxom na broj 033/644-810.

Podrška čitalaca pomaže CIN-u da razotkrije korupciju i organizirani kriminal.
Donacijom ćete podržati istraživačko novinarstvo kao javno dobro.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print

POVEZANE VIJESTI

SUISSE SECRETS

#istražioCIN