Search
Close this search box.

Gradnja na Bjelašnici pod lupom

Ured za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom Kantona Sarajevo utvrdio je propuste Općine Trnovo pri planiranju i izgradnji na Bjelašnici i o tome obavijestio Kantonalno tužilaštvo.
Poslovno-sportski centar "Trnovo" će se prostirati na 11,4 hektara na samom ulazu u Babin Do, olimpijski ski-centar na Bjelašnici (Foto: CIN)

Općina Trnovo je učinila više propusta u vezi sa izgradnjom poslovno-sportskog centra na Bjelašnici, zaključeno je u izvještaju Ureda za borbu protiv korupcije i osiguranje kvaliteta Kantona Sarajevo (KS) koji je dostavljen Kantonalnom tužilaštvu KS.

Ured je prethodnih mjeseci, po nalogu Skupštine KS, ispitivao da li su javni organi postupali zakonito prilikom sječe šume i gradnje na Bjelašnici. Službenici Ureda za borbu protiv korupcije su utvrdili da je Općinsko vijeće Trnova u decembru 2017. godine usvojilo Urbanistički projekat Poslovno-sportski centar „Trnovo“ iako je moralo čekati da prije toga bude izmijenjen Regulacioni plan tog područja.

Nakon toga je načelnik Ibro Berilo izdao investitoru – Općini Trnovo – devet urbanističkih saglasnosti i odobrenja za gradnju na prostoru budućeg poslovno-sportskog centra, iako ovi projekti nisu imali studije utjecaja na okoliš niti okolišne dozvole, što je obaveza prema Zakonu o zaštiti okoliša Federacije Bosne i Hercegovine.

Ured je potvrdio i da inspekcija Općine Trnovo nije uradila svoj posao jer nije u potpunosti provjerila usaglašenost dokumenata potrebnih za gradnju na Bjelašnici. Zbog ovog je Kantonalna uprava za inspekcijske poslove pokrenula postupak nadzora nad općinskom inspekcijom, koji još nije okočan.

Centar za istraživačko novinarstvo (CIN) je u julu 2020. godine pisao kako je na stotine stabala jele i bukve u blizini Babinog Dola bespravno posječeno da bi se očistio prostor za izgradnju poslovno-sportskog centra na Bjelašnici. Skoro hiljadu kubika šume raskrčeno je, uglavnom, bez plaćenih naknada i odobrenja kantonalnih vlasti u Sarajevu.

Berilo je tada novinarima CIN-a rekao da su kantonalne vlasti opstruisale ovaj projekat, a “mi našli načina kako da uradimo taj posao i uradili”.

I Ured je potvrdio da Općina Trnovo nije imala potrebne saglasnosti za krčenje i sječu šume na Bjelašnici, a isto je početkom oktobra 2020. zaključio i Inspektorat poljoprivredne, vodne i šumarske inspekcije KS. Inspektorat je tada podnio prekršajnu prijavu protiv firme “Dolovi” sa Sokoca zbog bespravne sječe šume na Bjelašnici te puštanja u promet posječenih stabala bez dozvola.

Podrška čitalaca pomaže CIN-u da razotkrije korupciju i organizirani kriminal.
Donacijom ćete podržati istraživačko novinarstvo kao javno dobro.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print

POVEZANE VIJESTI

SUISSE SECRETS

#istražioCIN

Anonimna prijava

Svojim anonimnim prijavama doprinosite integritetu naše zajednice. Molimo vas da iskoristite ovu formu kako biste sigurno prijavili bilo kakvu sumnju u korupciju ili nezakonitu aktivnost koju primijetite. Vaša hrabrost ključna je za očuvanje naših vrijednosti i promicanje transparentnosti.