Greška u CIN-ovom tekstu

Delegat Boris Krešić nije bio osuđen uvjetno na jednogodišnju zatvorsku kaznu već uvjetno na kaznu od tri mjeseca zatvora “koja se neće izvršiti ako ne ponovi djelo u roku od jedne godine“.

Centar za istraživačko novinarstvo (CIN) je u priči “Zakonodavci sa druge strane zakona”, koja govori o osuđenim parlamentarcima u Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH), napisao da je delegat Federalnog parlamenta i profesor sa Pravnog fakulteta u Tuzli Boris Krešić 2005. godine osuđen uvjetno na jednogodišnju zatvorsku kaznu zbog učešća u tučnjavi.

Advokat delegata Krešića nam je u Opomeni pred tužbu skrenuo pažnju na pogrešan podatak, navodeći da je njegov klijent osuđen uvjetno na kaznu od tri mjeseca zatvora koja neće biti izvršena ako Krešić u roku od godinu dana “ne ponovi novo krivično djelo”.
Tačan podatak je naveden u infografici koja je sastavni dio objave, ali je greška napravljena u priči prilikom skraćivanja teksta.

CIN je u istraživanju otkrio da je svaki četrnaesti parlamentarac u najvišem zakonodavnom tijelu FBiH osuđivan – uglavnom zbog: tučnjava, pucnjava, reketiranja, prijetnji, uništavanja imovine i zloupotrebe položaja. Među njima su više od polovine povratnici u činjenju krivičnih djela.

Zakonodavci s druge strane zakona
Svaki četrnaesti parlamentarac u najvišem zakonodavnom tijelu Federacije Bosne i Hercegovine je osuđivan, a među njima je više od polovine povratnika u činjenju krivičnih djela.

Ova priča je nastala iz potrebe da javnost sazna manje poznate informacije o izabranim predstavnicima koji u zakonodavnim tijelima odlučuju o kvalitetu života građana.
Trudeći se da informišu čitaoce o tome, novinari CIN-a su, prema Zakonu o slobodi pristupa informacijama, poslali zahtjeve i dobili odgovore koji su pokazali da veliki broj federalnih parlamentaraca ima krivične dosjee.

Izvinjavamo se Borisu Krešiću i čitaocima radi navođenja netačnog podatka o kazni koju mu je Općinski sud u Živinicama dosudio, a Kantonalni sud u Tuzli potvrdio 2005. godine zbog učestvovanja u tučnjavi.

Podrška čitalaca pomaže CIN-u da razotkrije korupciju i organizirani kriminal.
Donacijom ćete podržati istraživačko novinarstvo kao javno dobro.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print

POVEZANE VIJESTI

SUISSE SECRETS

#istražioCIN