Search
Close this search box.

Grupi koja je prodavala lažne hrvatske putovnice određen pritvor

Šestero uhapšenih zbog krivotvorenja i trgovanja hrvatskim pasošima, uključujući dva policajca i jednu policijsku službenicu, u istražnom zatvoru provest će narednih mjesec dana.

Za uhićene se sumnja da su u posljednjih nekoliko godina prodavali lažne putne isprave osobama iz kriminalnog miljea Srbije i Bosne i Hercegovine. Sumnja se da ovu putovnicu posjeduje i odbjegli srbijanski narkobos Darko Šarić.

Utvrđeno je da je ova kriminalna grupa dosad izdala 53 krivotvorene putovnice, a sumnja se da je još stotinjak bilo u procesu izrade. Prema podacima Ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminala (USKOK), osumnjičeni su za izdavanje lažnih putovnica zaradili najmanje 420.000 eura.

U periodu od 2006. do kraja 2010. godine na području BiH i Hrvatske organizovano je pribavljanje krivovorenih isprava. Za njih su naručitelji, uglavnom pripadnici krim-miljea Srbije i Crne Gore, plaćali od 10 do 50.000 eura po putovnici.

Organizator kriminalne mreže Zvonko Šendulović je sa naručiteljima dogovarao izradu krivotvorenih isprava, preuzimanje dvije fotografije za isprave te naplatu pola dogovorenog iznosa. Informacije o identitetima osoba koje nemaju putnu ispravu u Hrvatskoj dobijane su od policijskih službenika iz Osijeka i Zagreba. Ostatak novca primili bi po predaji putovnice. Ovakve dokumente nijedan nadzorni granični sistem nije registrovao kao krivotvorene.

Sumnja se da je veza sa srbijanskom mafijom bio Darko Gojić, glavni operativac mreže za kojim je raspisana potjernica. Oni su razvili svoju mrežu pomagača u Hrvatskom konzulatu u Tuzli te u policiji u Zagrebu.

Akcija „Granica“ hrvatske policije započela je nakon što su kod uhapšenih pripadnika Zemunskog klana, predvođenim Lukom Bojovićem, Vladimirom Milisavljevićem i Sinišom Petrićem, pronađene krivotvorene putovnice.

S ovim u vezu se, također, može dovesti i odbjegli srbijanski narkobos Darko Šarić, kojeg Interpol drži za jednog od najvećih trgovaca kokainom u Evropi i za kojeg se sumnja da posjeduje originalnu hrvatsku putovnicu koja je izdata u Konzulatu u Tuzli. Šarić je u bijegu posljednje dvije godine, od kada je u međunarodnoj akciji „Balkanski ratnik“ na tri kontinenta uhapšeno stotinjak osoba te zaplijenjeno više tona kokaina za evropsko tržište. Pripadnici Šarićeva klana imali su originalne hrvatske putovnice sa identitetom živućih osoba, ali sa svojim fotografijama.

Optuženi su i Marijan Dominković, zaposlen u Konzulatu u Tuzli, Bruno Margaretić, Zoran Rudnički i Radojka C., zaposlenici osiječke i zagrebačke policije. Visina jamčevine za organizatora grupe Šendulovića iznosi milion kuna, dok je za ostale okrivljene 750.000 kuna.

Odluku je donio zagrebački Županijski sud radi sprječavanja opasnosti od bijega, utjecaja na svjedoke i mogućeg ponavljanja krivičnog djela.

Podrška čitalaca pomaže CIN-u da razotkrije korupciju i organizirani kriminal.
Donacijom ćete podržati istraživačko novinarstvo kao javno dobro.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print

POVEZANE VIJESTI

SUISSE SECRETS

#istražioCIN

Anonimna prijava

Svojim anonimnim prijavama doprinosite integritetu naše zajednice. Molimo vas da iskoristite ovu formu kako biste sigurno prijavili bilo kakvu sumnju u korupciju ili nezakonitu aktivnost koju primijetite. Vaša hrabrost ključna je za očuvanje naših vrijednosti i promicanje transparentnosti.