Search
Close this search box.

Hapšenja zbog marketinškog kriminala u BiH

Generalni direktor HT Eroneta Stipe Prlić i direktor mobilne mreže u ovom operatoru telekoma iz Mostara Zoran Bakula uhapšeni su jutros prema nalogu Tužilaštva Bosne i Hercegovine (BiH) zbog sumnje da su sklapali štetne ugovore za reklamiranje ove kompanije.

Agencija za istrage i zaštitu (SIPA) uhapsila je i čelnike sarajevske marketinške agencije SV-RSA Nevena i Belmu Kulenović, direktora TV Mreže Plus Darka Aleksića i Lajlu Torlak, glavnu urednicu i direktoricu Marketinga TV PINK BiH. Naloženo je i hapšenje Ejuba Kučuka i Senada Zaimovića, direktora marketinških agencija Mita Group i Fabrika iz Sarajeva te Sanjina Kulenovića.

Devet osumnjičenih je bilo udruženo u kriminalnu grupu koja je na osnovu krivotvorenih ili štetnih ugovora i faktura stekla nezakonitu imovinsku korist u iznosu većem od 5 miliona eura. Novac je utrošen za navodni otkup TV prava i usluga, ali ugovorene obaveze uglavnom nisu bile ostvarene, saopćeno je iz SIPA-e.

Tužilaštvo navodi da je grupa osumnjičena za: zloupotrebu položaja ili ovlasti, sklapanje štetnih ugovora, porezne utaje, pranje novca i nezakonite transakcije u višemilionskim iznosima.

Prema pisanju domaća štampe, direktori Eroneta su, uz ostalo, sklapali ugovore sa sarajevskom merketinškom agencijom SV-RSA. Uplate su signirane na nerezidentne račune ove firme u Sloveniji, da bi nakon toga preko off-shore kompanije iz Gibraltara novac završavao na tajnim računima čelnika HT Eroneta u Austriji.

Policija je tokom dana pretresla 17 stanova, poslovnih prostora i drugih objekata u Sarajevu, Banjoj Luci, Mostaru, Posušju i Grudama.

Bosanskohercegovačko Tužilaštvo navodi da im u istrazi pomažu policije i pravosuđe Republike Slovenije i Republike Hrvatske.

Podrška čitalaca pomaže CIN-u da razotkrije korupciju i organizirani kriminal.
Donacijom ćete podržati istraživačko novinarstvo kao javno dobro.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print

POVEZANE VIJESTI

SUISSE SECRETS

#istražioCIN