Hase Tirić: Nisam pomogao Zorniću

Direktor terepijske zajednice za liječenje narkomana Hase Tirić kazao je da mu se Haris Zornić obraćao 1999. godine za pomoć u vezi sa izgradnjom benzinske pumpe.

Hase Tirić, direktor Javne ustanove Terapijske zajednice u Sarajevu, izjavio je danas na Sudu Bosne i Hercegovine da je Haris Zornić od njega 1999. godine tražio da mu pomogne pronaći lokaciju za gradnju benzinske pumpe.

Tirić je pojasnio da tada Zorniću nije mogao pomoći.

1998. godine on je upoznao braću Dacić, u njihovom kafiću Piccolo u sarajevskom naselju Grbavica, gdje je, kako kaže, redovno pio kafu.

Zornića (rođenog kao Ljutvija Dacić), njegovog brata Hamdu Dacića te Acika Cana, njihovog poslovnog partnera iz Turske, Tužilaštvo BiH tereti za trgovinu drogom i pranje novca zarađenog u trgovini drogom.

Tirićevim svedočenjem, ali i svjedočenjem onih koji su se pojavili na ranijim ročištima, odbrana želi dokazati da je Zornić novac zaradio u legalnim poslovima i da ga je želio uložiti u biznis u BiH. Također, advokati pokušavaju dokazati da su osumnjičeni bili bogati i prije nego su, prema navodima iz optužnice, sudjelovali u trgovini drogom.

Naime, na pitanje advokata odbrane Vlade Adamovića da li je Zornić djelovao kao bogat čovjek, Tirić je kazao da je on odavao takav utisak; da je bio elegantan i ozbiljan, kao i da je često mijenjao skupe automobile.

Dodao je da je i on jednom kupio od Zornića automobil, prodavši ga šest mjeseci poslije toga.

Tirić je osnivač i bivši komandant vojne jedinice Crni labudovi, koja se tokom rata nalazila u sastavu Armije BiH. Dobitnik je najvećih ratnih priznanja.

On je na današnjem suđenju bio jedini svjedok. Iako je svjedočenje Hasibe Agić, poznate folk- pjevačice, bilo najavljeno za danas, ona se po treći put nije pojavila na sudu. Agić će biti ponovo pozvana na sljedeće ročište, zakazano za 22. maj, kada bi trebali svjedočiti Nedžad Hodžić, koji se danas, također, nije odazvao, Miralem Babajić i Ismet Bekrić.

Tužilaštvo BiH je protiv Dacića i Cana podiglo optužnicu 16. novembra 2009. godine, a suđenje im je počelo 21. januara 2010. godine.

Braća Dacić su optužena za trgovinu drogom i za pranje između pet i šest miliona KM. Prema optužnici, Zornić i Can su 2002. godine osnovali preduzeće Majorka,kako bi legalizovali nezakonito stečenu imovinu.

CIN je prije dvije godine objavio priču o Dacićima i njihovom partneru iz Turske, koji su u sarajevskom prigradskom naselju Rajlovac sagradili Hotel Exclusive. Sumnja se da je hotel finansiran novcem stečenim prodajom droge.

Podrška čitalaca pomaže CIN-u da razotkrije korupciju i organizirani kriminal.
Donacijom ćete podržati istraživačko novinarstvo kao javno dobro.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print

RELATED STORIES

SUISSE SECRETS

#investigatedbyCIN