Hasiba Agić: Nisam prevozila stvari za braću Dacić

Folk pjevačica Hasiba Agić izjavila je danas na Sudu BiH da nije prevozila stvari iz Njemačke u Bosnu i Hercegovinu u automobilu koji je kupila od braće Dacić. Advokat Vlado Adamović kazao je da se u optužnici protiv Dacića navodi da je Agić za njih prevozila drogu.

Objasnila je da je 1997. godine uz pomoć Dacića uvezla automobil iz Njemačke i registrirala ga u BiH. Agić je kazala da je Daciće upoznala 1996. godine preko Harisove supruge Latife Zornić, zvane Beba, sa kojom je bila dobra prijateljica.

Agić je kazala da su Dacići odavali utisak jako bogatih ljudi te da su imali, kako kaže, neku firmu i da je Haris tada pomogao mnogim osobama.

Tužilac Tužilaštva BiH Oleg Čavka je kazao da svjedočenje Agić nije relevantno za slučaj, ali nije objasnio zašto.

Zornićev advokat Vlado Adamović kazao je da se u optužnici spominje da je Agić prevozila stvari i drogu za osumnjičene iz Njemačke u BiH te da je zbog toga njeno svjedočenje jako relevantno.

Tužilaštvo BiH je optužilo braću Dacić i njihovog poslovnog partnera iz Turske Acika Cana za trgovinu drogom i pranje novca zarađenog u trgovini drogom.

Sljedeće ispitivanje svjedoka odbrane bit će nastavljeno 5. juna. Na klupi za svjedoke tada bi se trebali pojaviti Amir Ahmić i Miralem Babajić, koji je i danas trebao svjedočiti. Odbrana je kazala da Babajić nije mogao doći zbog poslovnih obaveza.

Tužilaštvo BiH je protiv ove trojke podiglo optužnicu 16. novembra 2009. godine, a suđenje im je počelo 21. januara 2010. godine.

Tužilaštvo BiH tereti Zornića i Hamdu Dacića za trgovinu drogom. Acik Can i Dacić su optuženi za pranje između pet i šest miliona KM. Novac je uložen u izgradnju Hotela Exclusive u Rajlovcu kod Sarajeva. U optužnici se navodi da je vlasnik ovog hotela preduzeće Majorka koje su 2002. godine osnovali Zornić i Can kako bi legalizovali nezakonito stečenu imovinu.

CIN je prije dvije godine objavio priču o Dacićima i njihovom partneru iz Turske koji su u sarajevskom prigradskom naselju Rajlovac sagradili Hotel Exclusive. Sumnja se da je hotel finansiran novcem od prodaje droge.

Podrška čitalaca pomaže CIN-u da razotkrije korupciju i organizirani kriminal.
Donacijom ćete podržati istraživačko novinarstvo kao javno dobro.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print

RELATED STORIES

SUISSE SECRETS

#investigatedbyCIN