Search
Close this search box.

HDZ vratio nedozvoljenu donaciju

Građevinska firma Hering je dobila povrat donacije od 5.000 KM nakon što je CIN dokazao da je ova stranka primila nedozvoljen prilog.

Donacija je vraćena krajem januara ove godine, nedugo nakon što je Centar za istraživačko novinarstvo iz Sarajeva (CIN) objavio tekst o slučajevima nezakonitog finansiranja šest vodećih stranaka.

Vlasnik Heringa Ladislav Bevanda kazao je novinaru CIN-a da je povrat novca reakcija na ovu priču.

U tekstu se navodi da su stranke od 2006. do kraja 2009. godine primile donacije u ukupnom iznosu od oko 210.000 KM. Novac je darovalo 70 privatnih firmi koje su prethodno poslovale sa institucijama vlasti, što je zabranjeno Zakonom o finansiranju stranaka BiH.

Među ovim strankama bila je i HDZ koja je 2008. godine prihvatila prvu donaciju Heringa iz Širokog Brijega u iznosu od 11.000 KM. Ova firma je u tom trenutku imala već šest ugovorenih poslova sa institucijama vlasti i javnim preduzećima, vrijednim blizu 67 miliona KM, ali je CIK tada utvrdio samo prekoračenje dozvoljene visine donacije, pa je HDZ vratio 4.984 KM viška. Godinu dana kasnije Hering je ovoj stranci donirao 5.000 KM.

CIK nije istraživao da li su firme donatori poslovale sa institucijama vlasti.

Šef Odjeljenja za reviziju u Centralnoj izbornoj komisiji Hasida Gušić kaže da je HDZ, s obzirom na to da je dobrovoljno vratio novac, izbjegao moguću kaznu koju Zakon o finansiranju stranaka BiH propisuje za ovakav prekršaj.

Gušić je pojasnila da kazna može biti trostruko veća od primljenog iznosa.

Podrška čitalaca pomaže CIN-u da razotkrije korupciju i organizirani kriminal.
Donacijom ćete podržati istraživačko novinarstvo kao javno dobro.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print

POVEZANE VIJESTI

SUISSE SECRETS

#istražioCIN

Anonimna prijava

Svojim anonimnim prijavama doprinosite integritetu naše zajednice. Molimo vas da iskoristite ovu formu kako biste sigurno prijavili bilo kakvu sumnju u korupciju ili nezakonitu aktivnost koju primijetite. Vaša hrabrost ključna je za očuvanje naših vrijednosti i promicanje transparentnosti.