Search
Close this search box.

Imovina političara: parlamentarac Šemsudin Dedić, štedljivi podstanar

Šemsudin Dedić, državni poslanik i bivši federalni ministar, cijeli radni vijek prima plaću iz budžeta javnih institucija i organa vlasti. U nekretnine nije mnogo ulagao pa je uspio uštedjeti skoro 340.000 maraka.

Šemsudin Dedić, poslanik u Parlamentu Bosne i Hercegovine (BiH) i bivši federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva iz Stranke demokratske akcije (SDA), većinu svoje imovine je naslijedio od oca. Vlasnik ili suvlasnik je oko šest hektara zemlje i kuće u rodnom gradu koju je procijenio na 200.000 maraka.

„Sve što imam to je u Bihaću, nemam ovdje u Sarajevu ništa. U Sarajevu sam podstanar”, rekao je novinarima Centra za istraživačko novinarstvo (CIN) u razgovoru 2021. godine. Tada je najavio da bi se to moglo promijeniti.

On je za nešto više od dvije decenije rada u državnim institucijama i obavljanja javnih funkcija uspio uštedjeti 336.530 maraka kojima planira kupiti nekretninu u Sarajevu. Novinarima je rekao da je dio novca uštedio, a dio naslijedio od naplaćenih obveznica stare devizne štednje njegovog oca.

„Planiram sebi uzeti neku nekretninu možda u Sarajevu ako se zadržim. (…) Štedim pa jednog dana ću riješiti stambeno pitanje”, rekao je Dedić koji se kasnije nije javljao novinarima. Nekretninu još nije kupio.

Dedić je u Sarajevu bio podstanar otkako je postao ministar 2015. godine. Vlada Federacije BiH (FBiH) sufinansirala je troškove kirije sa 599 KM mjesečno.

I njegovo dvoje maloljetne djece su uštedjeli značajnu sumu novca – više od 51.000 maraka. Rekao je da su djeca ovaj novac dobijala u raznim prilikama od rođenja. Njegova supruga Amra ima automobil „Volvo“, vrijedan 78.000 maraka i 20.000 KM ušteđevine.

Dedićevo političko napredovanje

Nakon što je diplomirao na Ekonomskom fakultetu u Tuzli, Dedić se 2001. godine zapošljava u Carinskoj upravi Federacije BiH (FBiH), a zatim prelazi u Upravu za indirektno oporezivanje BiH (UIOBiH) na poziciju stručnog saradnika za poslove interne revizije u Banjoj Luci. U UIOBiH je radio do 2005. i svog prvog političkog angažmana kada je stupio na poziciju ministra finansija u Vladi Unsko-sanskog kantona. Nakon dvije godine je preuzeo poziciju premijera u ovom kantonu.

Nakon kantonalnog prelazi na federalni nivo vlasti.  Od 2011. do 2014. godine je bio zastupnik u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH. Godinu dana poslije imenovan je za ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.

Dedić je na općim izborima 2018. osvojio četverogodišnji poslanički mandat u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH. Nije bio posebno aktivan kao državni zastupnik – postavio je četiri poslanička pitanja i imao dvije inicijative. Međutim, na posljednjim izborima 2022. godine ponovo se kandidovao i osvojio mandat.

On je tokom cijelog mandata u Državnom parlamentu radio i kao federalni ministar. U razgovoru sa novinarima CIN-a je rekao da mu je obavljanje dvije funkcije istovremeno bilo veoma naporno.

„Zbog ovih svih okolnosti – da, jednostavno, obavljam i poziciju ministra poljoprivrede, a nemamo mogućnost da zamijenimo vladu (…) − ovdje sam s radnim mjestom i gore na sjednicama, komisijama i svim onim obavezama koje imam“, pojasnio je potpredsjednik SDA novinarima.

Profil Šemsudina Dedića je dio CIN-ove baze podataka „Imovina političara“. Ovo je najpotpunija baza podataka o prihodima te pokretnoj i nepokretnoj imovini više od 130 zvaničnika i političara vladajućih i opozicionih stranaka u BiH. Bazu podataka čine informacije o njihovom obrazovanju, profesionalnoj i političkoj karijeri te podaci o ušteđevini, kreditima i njihovim udjelima u preduzećima. U njoj možete pronaći i informacije o tužbama i sudskim presudama protiv političara i funkcionera.

 

Podrška čitalaca pomaže CIN-u da razotkrije korupciju i organizirani kriminal.
Donacijom ćete podržati istraživačko novinarstvo kao javno dobro.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print

POVEZANE PRIČE

SUISSE SECRETS

#istražioCIN

Anonimna prijava

Svojim anonimnim prijavama doprinosite integritetu naše zajednice. Molimo vas da iskoristite ovu formu kako biste sigurno prijavili bilo kakvu sumnju u korupciju ili nezakonitu aktivnost koju primijetite. Vaša hrabrost ključna je za očuvanje naših vrijednosti i promicanje transparentnosti.