Search
Close this search box.

Imovina sudija i tužilaca: bračni par Radoš, sutkinja i tužilac, u CIN-ovoj bazi

U bazi podataka „Imovina sudija i tužilaca“ objavljeni su novi imovinski profili Sandre Radoš-Čatak, predsjednice Okružnog privrednog suda u Istočnom Sarajevu, i njenog supruga Pave Radoša, tužioca Tužilaštva Brčko distrikta BiH, s biografskim podacima i prihodima.

Sandra Radoš-Čatak, predsjednica Okružnog privrednog suda u Istočnom Sarajevu, i njen suprug Pavo Radoš, tužilac Tužilaštva Brčko distrikta Bosne i Hercegovine (BiH), pravom su se počeli baviti u kasnim tridesetim godinama.

Oboje su Pravni fakultet završili na Sveučilištu „Josipa Jurja Strossmayera“ u Osijeku u Hrvatskoj 2004. odnosno 2000. godine. Radoš-Čatak je za predsjednicu Suda imenovana u maju 2023. godine, sa osam godina sudijskog staža.

Ona je pripravnički staž odradila u 37. godini, u advokatskom uredu Slavice Ristić u Brčkom. Kod ove advokatice je radila nešto više od godinu dana, do septembra 2007. Nakon toga je prešla na poziciju zemljišnoknjižnog referenta u Osnovnom sudu Brčko distrikta BiH gdje je radila dok nije položila pravosudni ispit 2009. godine. Zatim je bila stručna saradnica u Apelacionom sudu Brčko distrikta BiH do 2015, kada je imenovana za dodatnu sutkinju u Osnovnom sudu Brčko distrikta BiH. Za sutkinju Okružnog privrednog suda u Istočnom Sarajevu je imenovana 2017. godine.

Pavo Radoš je fakultet upisao 1984. godine, ali je diplomirao šesnaest godina poslije. Radoš je novinarima Centra za istraživačko novinarstvo (CIN) rekao da je studiranje trajalo duže zbog služenja vojnog roka, a potom preseljenja u Njemačku gdje je s obitelji proveo ratno i poratno vrijeme.

Nekoliko mjeseci nakon što je diplomirao počeo je raditi kao pripravnik, a potom i kao stručni saradnik u tadašnjem Kantonalnom javnom tužilaštvu Odžak, instituciji koja je u međuvremenu prestala postojati, a on je ostao bez posla. Nakon toga jedno vrijeme nije bio angažovan u pravosuđu, od 2003. do jula 2007. radio je za Vladu Brčko distrikta BiH u Odjelu za javni registar kao predsjednik Vijeća za izlaganje podataka o nekretninama.

Pravosudnu karijeru nastavlja u Kantonalnom tužilaštvu Posavskog kantona kao tužilac. Tu je ostao do augusta 2012, kada je prešao u Tužilaštvo Brčko distrikta BiH gdje radi i danas. U ovom je Tužilaštvu šest godina bio i na poziciji zamjenika glavnog tužioca.

Radoši su dali odobrenje Visokom sudskom i tužilačkom vijeću BiH (VSTV) da se objave njihovi finansijski izvještaji za 2022. godinu. VSTV svake godine objavljuje finansijske izvještaje sudija i tužilaca koji su dobrovoljno pristali na javnu objavu podataka.

Supružnici Radoš imaju imovinu u BiH i Hrvatskoj koju procjenjuju na oko pola miliona maraka, s tim da su dio nekretnina kupili, a dio naslijedili. Imaju dva stana u Sarajevu i u Brčkom. Radoš-Čatak sa sestrama dijeli i vlasništvo nad kućom i zemljištem u Odžaku. U ovom gradu njen suprug ima dvije kuće te suvlasništvo nad devastiranim objektom te još jednu kuću u Osijeku koju iznajmljuju.

Imaju i tri kredita od 185.000 KM koja trebaju izmiriti najkasnije do 2028. godine. Radoš-Čatak ima platu oko 3.900 KM, a njen suprug oko 4.400 KM.

Njihovi profili su dio CIN-ove baze podataka „Imovina sudija i tužilaca“ koja sadrži podatke o prihodima te pokretnoj i nepokretnoj imovini sudija i tužilaca u BiH. Ovu bazu podataka čine i informacije o njihovom: obrazovanju i karijeri, nekretninama, automobilima, ušteđevini i kreditima. Na raspolaganju su i informacije o tužbama te sudskim i disciplinskim postupcima koji su vođeni ili se vode protiv njih.

Podrška čitalaca pomaže CIN-u da razotkrije korupciju i organizirani kriminal.
Donacijom ćete podržati istraživačko novinarstvo kao javno dobro.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print

POVEZANE VIJESTI

SUISSE SECRETS

#istražioCIN

Anonimna prijava

Svojim anonimnim prijavama doprinosite integritetu naše zajednice. Molimo vas da iskoristite ovu formu kako biste sigurno prijavili bilo kakvu sumnju u korupciju ili nezakonitu aktivnost koju primijetite. Vaša hrabrost ključna je za očuvanje naših vrijednosti i promicanje transparentnosti.